Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu od 18. do 23. maja – Očekuje se oko 1.200 izlagača, IMT predstavlja traktor na električni pogon

Traktor

Međunarodni sajam poljoprivrede održaće se na Novosadskom sajmu od 18. do 23. maja, a očekuje se oko 1.200 izlagača iz 40 zemalja, što je po broju učesnika za 10% više u odnosu na godinu ranije, rekao je izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač.

Ove godine, zemlja partner je Evropska unija.

– Verujemo da će EU sa svojih 27 zemalja, predstaviti sve svoje aktivnosti iz agrobiznisa, IPARD programe za naše farmere, ali i sve što se sprovodi u Srbiji – rekao je Nadlukač.

Najavio je da će kompanija IMT izložiti traktor e30 na električni pogon, koji je bio predstavljen u Hanoveru, a moći će da se vide i traktor od 55 konjskih snaga koji koristi hidrogen kao gorivo, kao i traktor iz brenda Fendt, koji je prošle godine proglašen za traktor godine.

Na sajmu će biti izložena i stoka najboljih odgajivača iz Srbije, a biće predstavljeno oko 800 grla goveda, konja, koza i ovaca.

Na programu je i izložba organskih proizvoda i kraft piva, a atrakcija za posetice biće, po oceni organizatora, javna ocenjivanja goveda, konja i ovaca i to na dan stočara, 23. maja.

Zamenica ambasadora delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva zahvalila se Novosadskom sajmu na partnerstvu i navela da to nije iznenađenje, obzirom na podršku EU poljoprivrednom sektoru.

– Naše partnerstvo sajmom u Novom Sadu pruža odličnu priliku da prikažemo instrumente finansijske podrške koju nudi EU, a posebno naš IPARD program i da istaknemo uspešne projekte, a imamo ih veliki broj, od opremanja srpskih poljoprivrednika novim traktorima, preko mehanizacije i tehnologije do energetske efikasnosti i digitalizacije, sa ciljem da srpski poljoprivredni sektor bude još konkurentniji – rekla je Halačeva.

Podsetila je da je do danas objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a i da je rezultat toga više od 1.400 potpisanih ugovora i izvršenih plaćanja sprskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

Najavila je da EU pokreće treću fazu IPARD programa, koja, uz komplementarno privatno sufinansiranje, može da donese 550 mil EUR investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji.

Cena pojedinačne ulaznice za sajam je 800 dinara, a grupne 600 dinara po osobi, dok “Porodičnog dana”, u sredu, 22. maja, cela porodica može doći na sajam, po ceni jedne ulaznice.

Posetioci sa kupljenim ulaznicama imaju priliku da u “Poklon igri”, osvoje traktor “Džon dir 5045”, koji daruje kompanija KITE, a izvlačenje dobitnika je 23. maja.

Tagovi:
Pročitajte još: