Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Medved Uroš izašao iz jazbine i nije se vratio nazad, narodno verovanje kaže da je kraj zime na pomolu

Medved

Medved Uroš izašao je danas iz svoje jazbine u beogradskom Zoološkom vrtu ali se nije vratio nazad, što bi prema narodnom verovanju moglo da znači kraj zime.

Kristijan Ovari, biolog u beogradskom Zoološkom vrtu sa oduševljenjem je ispratio izlazak medveda Uroša koji je najavio lepše vreme. On je za 24sedam rekao da životinja nema nameru da se vraća u pećinu, što znači da će narednih dana temperature biti u plusu, dnevne preko 15 stepeni.

– Dobro je pogodio prognozu, a što se tiče dugoročne prognoze “baba Marta” će pokazati zube, nemojte da se iznenadite – rekao je Ovari.

Svaka zima je borba za opstanak, zbog čega se životinje naporno spremaju za ovaj period tokom čitave godine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 24sedam.rs (@24sedam.rs)

– Ceo naš životinjski svet se vrti oko zime, jer imaju samo devet meseci da spreme sve za zimski san, a isto je i sa medvedima. Otud i verovanje za medvede, jazavce i druge da mogu da predvide kada će lepše vreme. Zima je odvajkada bila borba za goli opstanak – objasnio je biolog.

Ipak, dodaje da životinje u zoo vrtovima nisu precizni “proroci meteorolozi”.

– Zoološki vrtovi su se kroz istoriju menjali i pratili pomenuta verovanja, ali medved ne ide u zimski san u zoo vrtu. Medved u prirodi nije pravi hibernator, on ima zimski dremež jer zimi nema šta da radi, čuva masne naslage da ga greju, suštinski se budi periodično. Ovde imamo azijskog medveda, ne evropskog. Ali ni oni se ne muče previše jer imaju negu i hranu na dnevnom nivou.

Životinje su u zoološkim vrtovima “sporni kao meteorolozi”. Medved izlazi iz svog brloga kada stigne lepo vreme – rekao je Ovari.

Inače, Urošu su najveće muke šta će jesti.

– Okupiran je svojim stomakom, najveći problem je da li ima koja zalutala pomorandža i da li čemu dosaditi jabuke ili će na kraju morati da jede šargarepu, jer nju ne voli – kroz smeh je objasnio Ovari.

– Zanimljivo je doći, videti životinje, videti njihovo ponašanje. Nisu pod stresom, niti u nekom strahu od spoljnog sveta – rekao je on.

Uroš je izašao ranije, a to bi trebalo da znači da nas čeka komotniji vremenski period.

– Tehnički gledano da, medvede je najavio lepše vreme, nije se uplašio svoje senke i da, biće lepšeg vremena – dodao je biolog.

Izvor: 24 sedam / Foto: 24 sedam, Katarina Mihajlović

Tagovi:
Pročitajte još: