fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Medvedčuk na slobodi: Rusija oslobodila 215 boraca u najvećoj razmeni do sada, Kijev pustio 55 zarobljenika

Medvedev

Rusija je oslobodila više od 200 ratnih zarobljenika, uključujući i borce koji su zarobljeni u borbama oko čeličane Azovstal u Marijupolju.

Zauzvrat, Ukrajina je oslobodila 55 zarobljenika, uključujući i tamošnjeg bivšeg poslanika Viktora Medvedčuka, koga u Kijevu opisuju kao jednog od najbližih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina

Smatra se da je to najveća razmena zatvorenika od početka sukoba u Ukrajini, a odigrala se uz posredovanje Turske u velikoj tajnosti, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, Rusija je oslobodila 215 zatvorenika među kojima su ukrajinski graničari, policajci, vojnici i drugi, kao i pripadnici bataljona Azov.

Na slobodi su se našli i strani državljani, uključujući i pet britanskih državljana koje je Rusija pre nekoliko meseci osudila na smrtnu kaznu.

Podsetimo, Medvedčuk je uhapšen u aprilu kada je pobegao iz kućnog pritvora po optužnici za izdaju, nekoliko dana posle početka sukoba u Ukrajini. Zelenski je tada pozivao na razmenu zarobljenika, ali je Moskva to odbila.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva “ličnim prijateljem”, a Putin je navodno i kum njegove najmlađe ćerke.

Tagovi:
Pročitajte još: