In memoriam – dr Živorad Smiljanić (1942-2018)

U Novom Sadu je jutros u 76. godini života posle kratke i teške bolesti preminuo dr Živorad Smiljanić, odbornik u SO Apatin i dugogodišnji predsednik Opštine Apatin.

Dr Živorad Smiljanić je rođen 1942. godine u Zaječaru. Osnovnu školu je završio u Apatinu, gimnaziju u Somboru, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Specijalizirao je ginekologiju u Beogradu.

Po završenom fakultetu od 1969. godine počeo je da radi u Domu zdravlja u Apatinu. Već sledeće godine izabran je za direktora te ustanove, na čijem se čelu nalazio tri decenije. Smiljanić će ostati upamćen kao dugogodišnji član Socijalističke partije Srbije. Na čelu Skupštine AP Vojvodine, kao njen predsednik bio je Od 1996. do 2000 godine. U tom periodu izabran je i za predsednika Upravnog odbora Kliničkog centra u Novom Sadu. Od 1992. do 1996. godine bio sekretar zdravlja u Izvršnom veću AP Vojvodine. U četiri mandata bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine, a u jednom mandatu savezni poslanik i  narodni poslanik u Skupštini Srbije. U nekoliko navrata bio je predsednik Opštinskog odbora i Okružnog odbora SPS-a u Apatinu i u Zapadnobačkom upravnom okrugu, a pet puta je biran za čelnog čoveka opštine Apatin.

Iza sebe je ostavio suprugu Nevenku, dve ćerke i petero unučadi. Komemorativni skup povodom smrti dr Živorada Smiljanića, biće održan u nedelju 16. decembra u 11 časova, u velikoj sali Doma kulture, a sahrana od 14 časova na gradskom groblju u Apatinu.

Izvor: Radio Dunav