Mere opreza u ishrani dece od 0 do 24 meseca

Od 4 do 6 meseci

U ovom periodu bebi ne treba davati ništa osim majčinog ili adaptiranog mleka.

Od 6 do 12 meseci

Med

Med može da skladišti bakterije Clostridium botulinum koje izazivaju botulizam. Kod odraslih crevni trakt može da spreči razmnožavanje ovih bakterija, međutim kod beba one mogu da stvore toksine opasne po život.

Kravlje i sojino mleko

Bebe ne mogu da svare proteine koji se nalaze u ova dva mleka. Takođe, kravlje i sojino mleko ne sadrže sve potrebne hranljive materije, ali se u njima nalaze minerali koji mogu da im oštete bubrege. Savet je da se držite dojenja ili adaptiranog mleka dok dete ne napuni godinu dana.

Od 12 do 24 meseca

Obrano mleko

Mališanima je za rast neophodna mast i kalorije koje sadrži punomasno mleko. Nakon druge godine, ako dete nema probleme u razvoju, možete da počnete sa konzumacijom obranog mleka.

Mere opreza

Postoje i određene namirnice na koje morate posebno da obratite pažnju jer mogu da izazovu gušenje.


Veliki zalogaji

Zalogaj veći od kašičice opasan je jer može da se zaglavi u grlu deteta. Povrće kao što je šargarepa, celer ili boranija moraju da budu sitno iseckani ili ispasirani. Voće, meso i sir takođe moraju biti iseckani na najsitnije komade.


Mala tvrda hrana

Tvrde bombone, orasi i kokice predstavljaju najveću opasnost. Semenke jesu male da bi izazvale gušenje, ali mogu da se zaglave u dušniku i izazovu infekciju.


Mekana lepljiva hrana

Hrana poput gumenih bombona ili flips i središnji deo hleba mogu vrlo lako da se zalepe u grlu i izazovu gušenje.

Preuzeto: Yumama.com