Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Mesta na planeti gde ne smete da umrete: Istina koja stoji iza neobičnih zabrana i bizarnih zakona

Tuga

Zamislite svet u kojem je zabranjeno umreti – iako zvuči apsurdno, nekoliko mesta širom sveta zaista su donela baš takve zakone. Ovi neobični propisi često služe za rešavanje konkretnih društvenih ili političkih problema, a ne za kažnjavanje onih koji prekrše zakon. U ovom tekstu istražujemo nekoliko fascinantnih primera takvih zakona i njihove stvarne svrhe.

Zabrana smrti kao protest: Selia, Italija

U augustu 2015. godine gradonačelnik Selije u Italiji izdao je uredbu kojom je zabranio svojim građanima da se razbole ili umru unutar opštine. Ova uredba, koja je uključivala obavezne zdravstvene preglede i kaznu od 10 evra za nepoštovanje, imala je za cilj da podstakne zdraviji način života i zaustavi opadanje broja stanovnika.

Slični primeri u Francuskoj i Brazilu

Dva francuska sela su 2000. i 2008. godine uvela slične zabrane zbog nemogućnosti proširenja groblja. Slična situacija zabeležena je i u Biritiba Mirimu u Brazilu 2005. godine, te u Falčanu del Masiku u Italiji 2012. godine. Ove zabrane su bile način da se iskaže protest te ukaže na potrebu za proširenjem grobnih mesta.

Istorijski pregled: Delos i Icukušima

U drevnoj Grčkoj, ostrvo Delos, smatrano svetim, zabranjivalo je rađanje i umiranje na svojem tlu. Sličan zakon postojao je i na japanskom ostrvu Icukušima, gde su šintoistički sveštenici bili jedini stanovnici. Iako su zakoni ukinuti 1868. godine, sahrane i kremacije su i dalje zabranjene na ovim mestima.

Praktične svrhe apsurdnih zabrana

Ovi bizarni zakoni često su imali praktične svrhe, rešavajući lokalne zdravstvene probleme ili nedostatak grobnih mesta. Iako mogu delovati smešno, ove mere često su bile efikasne u postizanju svojih ciljeva.

Tagovi:
Pročitajte još: