Ministarstvo finansija priprema budžet za 2020. – Povećanje minimalca, metro, 300 mil EUR za puteve…

Ministarstvo finansija uveliko priprema budžet za 2020. godinu, izjavio je resorni ministar Siniša Mali i naveo da će veliki deo novca iz državne kase biti opredeljen za javne investicije, odnosno za putnu i železničku infrastrukturu.
– Očekujemo da za to bude izdvojeno skoro 300 mil EUR, što je najveća svota koja je za tu namenu određena u budžetu poslednjih godina – rekao je Mali za Srpsku ekonomiju, povodom godišnjice preuzimanja funkcije ministra finansija.
On je naveo da država želi da gradi još više puteva, kako bi se na taj način Srbija povezala s regionom i Evropom, za šta su obezbeđena značajna sredstva za narednu godinu u budžetu.
Kaže da je danas, pošto su konsolidovane javne finansije, najveći izazov naći nove izvore rasta i da se zato radi na smanjenju opterećenja za privredu, novim zakonima, a – sa Svetskom bankom – i na Novoj agendi rasta.
Jedna od stavki u projektovanju budžeta, svakako će biti, kaže, i novac za održavanje izbora na proleće naredne godine.
Navodi i da će u septembru biti novo povećanje minimalne cene rada, da ono neće biti malo povećanje, a navodi, takođe, da još jedno povećanje plata može da se očekuje u javnom sektoru.
Da bi se mere države koje se preduzimaju, odrazile na čitav ambijent u zemlji i sprečio odlazak mladih i obrazovanih ljudi, potrebno je, kaže, malo više vremena i ukazuje da je država svesna problema odlaska mladih.
Vlada, dodaje, osniva Agenciju za cirkularne migracije, kako bi konkretnim merama motivisala mlade i uticala na njih da se vrate u zemlju, a jedna od već donetih mera je, kaže, oslobađanje mladih preduzetnika od plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja.
Govoreći o izgradnji metroa u Beogradu, Mali kaže da se nada da će uskoro biti završena finansijska konstrukcija za taj, ističe, veoma važan i skup projekat.
– Upravo zbog njegove veličine, Republika će pomoći Beogradu u finansiranju, jer Grad to ne bi mogao sam da iznese. U prethodnoj studiji izvodljivosti francuske kompanije Egis procenjeno je da će prve dve linije koštati 4 mlrd EUR. To je ogroman novac, ali ovo je ipak dobar trenutak za tako nešto, jer imamo zdrav budžet i stabilne finansije.
Foto: Milos Muller/shutterstock.com
Izvor: eKapija