Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ministarstvo odbrane: Završena obuka pripadnika Nacionalne garde Kipra

Vojska

Na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa Republikom Kiprom, pripadnici Nacionalne garde te zemlje borave u Srbiji radi obuke za borbenu upotrebu samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M15 „nora“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Obuku kiparskih vojnika realizovali su instruktori iz Mešovite artiljerijske brigade, u čijem se naoružanju nalazi ovaj savremeni artiljerijski sistem. Oni su tokom dvonedeljnog osposobljavanja polaznicima preneli znanja o taktici upotrebe top-haubice i osposobili ih za neposredno rukovanje i gađanje u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo ovim borbenim sistemom.

Završne aktivnosti obuke realizovane su na poligonu „Pasuljanske livade“ i obuhvatale su posedanje vatrenog položaja, izviđanje, otkrivanje ciljeva i zauzimanje elemenata za gađanje, i, potom, pripremna i bojeva gađanja iz samohodnih top-haubica, navodi se u saopštenju.

„Postignuti odlični rezultati artiljerijskih bojevih gađanja potvrđuju da je obuka kiparskih posluga u Mešovitoj ariljerijskoj brigadi bila kvalitetna i da je cilj obučavanja u potpunosti ispunjen“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako je saopšteno, izvršenju gađanja na poligonu „Pasuljanske livade“ danas je prisustvovao ambasador Kipra u Republici Srbiji Njegova ekselencija Andreas Fotiu.

Obuka pripadnika Nacionalne garde Kipra, koja u svom naoružanju ima srpske samohodne-top haubice „nora“, jedna je od brojnih aktivnosti bilateralne vojne saradnje Srbije i Kipra usmerenih na jačanje međusobnog poverenja i izgradnju sposobnosti oružanih snaga, ističe se u saopštenju.

Tagovi:
Pročitajte još: