Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ministri G7 u Tokiju, na dnevnom redu Ukrajina, Bliski istok i odnosi sa Kinom

G7

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) sastaju se danas u Tokiju, na dvodnevnim razgovorima posvećenim ratu u Ukrajini i sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, koji preti da se preraste u regionalni konflikt.

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas Japan na sastanak šefova diplomatija G7, na kojem će, prema očekivanjima, dominirati rat između Izraela i palestinskih militanata iz Pojasa Gaze, prenosi Gardijan.

Ministri spoljnih poslova G7 tokom sastanka planiraju i da održe video razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, saopštile su japanske vlasti, navodeći da je G7 posvećena podršci Kijevu.

Najavljujući da razgovore sa Kulebom, japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava je naglasila da neće biti promena u posvećenosti G7 “strogim sankcijama Rusiji i snažnoj podršci Ukrajini… čak i u okolnostima kada se situacija na Bliskom istoku zaoštrava”, prenosi Rojters.

Ministri spoljnih poslova G7, koju čine SAD, Japan, Francuska, Britanija, Italija, Nemačka i Kanada uz Evropsku uniju, takođe bi trebalo da razgovaraju o odnosima sa Kinom, koju su ranije pozvali da izvrši pritisak na Rusiju kako bi okončala agresiju na Ukrajinu.

Tagovi:
Pročitajte još: