Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Mnogi ovo ne znaju: Zašto se poklopac za rezervoar na autu uglavnom nalazi sa desne strane?

Točenje goriva

Mnogi vozači, iako su već uveliko iskusni, ne znaju kako sve vezano za automobile funkcioniše. Konkretno, da li ste se ikada zapitali zašto se nešto nalazi baš tu gde jeste?

Primera radi, možda ste primetili da se, na većini automobila, poklopac za rezervoar na autu uglavnom nalazi sa desne strane. A najčešće su u pitanju bezbednosni razlozi.

Recimo, ukoliko se volan nalazi na levoj strani, poklopac je onda na desnoj.

Zašto je to tako?

Ideja je bila da se ne puni sa strane odakle dolazi saobraćaj. Takođe, vozač je bez problema mogao da izađe iz automobila, jer na levoj strani nije bilo pumpi za gorivo.

Trenutni propisi zahtevaju da poklopac bude na najširem delu automobila, dalje od deformabilnih zona i što je dalje moguće od vrućih delova izduvnih gasova ili električnih instalacija. To generalno znači da poklopac mora biti relativno blizu putničkog prostora.

Na desnoj strani su uglavnom kod evropskih proizvođača (osim Velike Britanije) i američkim proizvođačima automobila u Evropi (osim Velike Britanije), dok su na levoj kod japanskih automobila.

Ovo pravilo polako nestaje. Mnogi brendovi su deo velike međunarodne grupe, sa zajedničkim platformama, a o tom obliku praktičnosti se ne razmišlja previše, prenosi Revija HAK.

Kod nekih marki nema pravila, pa jedno vozilo ima poklopac levo, a drugo desno (pežo 208/308). Ako ne znate na kojoj strani je poklopac kada želite da sipate gorivo, pogledajte pokazivač goriva na instrument tabli. U skoro svim slučajevima postoji strelica koja pokazuje na kojoj je strani.

Tagovi:
Pročitajte još: