Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Mnogo se videlo, malo se čulo: Kim Džong Un iznenada produžio posetu Rusiji, ali teme razgovora sa Putinom ostaju tajna

Kim Dzong Un i Vladimir Putin

Mnogo toga se videlo, a malo toga čulo – tako bi ukratko mogao da se opiše susret severnokorejskog lidera Kima Džonga Una i ruskog predsednika Vladimira Putina. Kretanje Kimovog voza na putu do Amurske oblasti pažljivo su pratili svetski mediji, a ceremoniju dočeka na kosmodromu Vostočni i susret sa ruskim kolegom najčešće su pratila nagađanja o isporuci oružja Rusiji za nastavak vođenja rata u Ukrajini. Obraćanje dvojice lidera nije otkrilo prirodu sastanka, ali je Kim Džong Un javno podržao Rusiju na, kako kaže, antiimperijalističkom frontu.

O samom sadržaju sastanka nije bilo mnogo informacija, ali se pretpostavlja da su, između ostalog, dvojica lidera dogovarala vojnu pomoć Severne Koreje Rusiji u vidu naoružanja, iako su jedino vidljivo oružje bile puške koje su dvojica lidera razmenili kao poklone uz rukavicu svemirskog skafandera.

Kako su preneli mediji, Kim Džong Un je rekao Putinu da je uveren da će ruske snage odneti veliku pobedu nad svojim neprijateljima. Kim je ponudio Putinu “punu i bezuslovnu podršku” u “svetoj borbi” za odbranu svojih bezbednosnih interesa, očigledno misleći na rat u Ukrajini.

“Rusija je uključena u pravednu borbu protiv hegemonističkih snaga kako bi odbranila svoja suverena prava. Demokratska Narodna Republika Koreja je uvek izražavala punu i bezuslovnu podršku svim merama koje je preduzela ruska vlada i koristim ovu priliku da potvrdim da ćemo uvek biti uz Rusiju na antiimperijalističkom frontu”, rekao je Kim Džong Un.

U nastavku posete, dvojica lidera su obišla objekat za montažu raketa, a potom je domaćin pokazao i svoju limuzinu domaće proizvodnje. Nakon toga je usledila večera na kojoj su obraćanja takođe imala protokolarni karakter.

“U Koreji postoji poslovica ‘Odeća je dobra kada je nova, ali prijatelji su dobri stari’, a naš narod kaže bolji je stari prijatelj od dva nova. Ove narodne mudrosti su u potpunosti primenljive na savremeni odnos naših zemalja”, rekao je Putin.

Kim je iznenada produžio posetu Rusiji i obišao fabriku borbenih aviona. Putin je prihvatio poziv za uzvratnu posetu, a njegovo okretanje Severnoj Koreji na Zapadu se tumači kao rezultat međunarodne izolacije. Profesorka Beogradskog univerziteta i osnivačica Instituta za azijske studije Dragana Mitrović, gostujući na Euronews Srbija, rekla je da veruje da je i o oružju bilo reči, ali i da Rusija želi da pokaže da ima veliki uticaj na Pjongjang i da uživa poverenje Severne Koreje.

Kako je naglasila Mitrović, veruje da je o oružju bilo reči, budući da je vojna saradnja i zvanično bila najavljena kao jedna od tema razgovora.

“Znamo i da je ministar vojni Sergej Šojgu bio u Severnoj Koreji prethodno i da je tamo imao organizovano razgledanje i raketnih sistema Severne Koreje. Ovog puta i sam sastav severnokorejske delegacije govori o tome da će i vojna pitanja biti veoma važna”, rekla je ona.

Ona naglašava činjenicu da je do ovog susreta došlo neposredno nakon istočno-azijskog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

“Rusija želi da pokaže da ona ima bliske saveznike koji i te kako odlučuju o stanju rata i mira, bezbednosti, da ima veliki uticaj na tu državu i da uživa poverenje te države”, istakla je ona.

Ističe da se Severna Koreja decenijama nalazi pod sankijama SAD i njenih saveznika, a od 2017. je pod sankcijama UN sa kojima su se saglasili i Rusija i Kina, a ovim de fakto te dve zemlje sve više pokazju da neće poštovati te sankcije prema Pjongjangu.

“Ja samo želim da naglasim humanitarnu stranu, da Severna Koreja jeste ovakvim političkim potezima osuđena na jedan status otpadničke države, saterana u ćošak, da njeno stanovništvo pati, gladuje, strada od bolesti, da je takva izolacija nepravedna i da njoj zaista nije pružena nikakva šansa da za pregovaračkim stolom”, istakla je Mitrović.

Kako je istakla, Rusija je obećala pomoć tehnološku oko severnokorejskog satelitskog programa, uključivanje kosmonauta Severne Koreje u program koje sprovodi ruske nadležne agencije. Tu su zatim saradnja u oblasti vojne tehnologije, ali i proizvodnje grane.

Obe zemlje “u manjku” saveznika

Kim je, nakon razgovora sa Putinom, rekao da je tema bila “taktička i strateška saradnja”, istovremeno pruživši predsedniku Rusije nedvosmislenu podršku kada je u pitanju rat koji je pokrenuo u Ukrajini.

Severnokorejski lider je “izrazio uverenje da će ruske snage odneti veliku pobedu nad svojim neprijateljima”, i rekao da je “uveren kako će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla”, prenele su ruske agencije.

Od Vladimira Putina nije se moglo čuti mnogo više detalja, pa je tako rekao da je “Kimova poseta protekla u prijateljskoj atmosferi, a Rusija i Severna Koreja žele da ojačaju prijateljske odnose, i da deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta zajedničkog regiona”.

Prema mišljenju analitičara, Putin i Kim se okreću jedan drugom za saradnju jer se u oba slučaja radi o liderima zemalja koje su izolovane, i nije im preostalo mnogo izbora.

“Severna Koreja je, još od 2012. godine, i poluuspešnih pregovora u kojima je učestvovalo šest strana, izolovana. Nije se pronašlo rešenje ni za njen nuklearni program, ni za popuštanje sankcija”, rekao je za Euronews Srbija Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta.

“S druge strane, videli smo i da se Iran delimično odaljio od Rusije, odnosno propao je deo nagodbe koji se ticao ruske strane. Rusi nisu hteli da dozvole transfer tehnologije, pa ne verujem da će doći do poboljšavanja odnosa, odnosno spoljne saradnje. Postoji pritisak i na Saudijsku Arabiju i na Izrael, i ceo Bliski istok. Ukoliko Iran dostavi balističke rakete Rusiji, verovatno bi se to loše završilo po njih”, dodao je Rašeta.

Prema njegovim rečima, jedino je Severna Koreja ostala kao zemlja kojoj Moskva može da se obrati, a koja ima velike zalihe sovjetskog naoružanja, koje čini veći deo arsenala Rusije, isto kao i Ukrajine (mada ona sad ima i zapadno oružje).

Tagovi:
Pročitajte još: