Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Model vaspitanja Marije Montesori

Vaspitanje je u ovom brzom i razvijenom okruženju sve teži posao za roditelje, veliki izazov koji opet pruža ogromne mogućnosti. To je proces pri kojem učite i vi i dete.

Večita dilema je kako usmeriti i vaspitati zdravog, srećnog i društveno odgovornog, svrsishodnog čoveka.

Marija Montesori je jedan od savremenih italijanskih pedagoga koji su tokom prošlog veka dali nove metode primenljivog modela usmerenja i vaspitanja. Njena kratka i jasna iskustva kažu da su stvoren za vaspitanje svakog deteta ali ne i za svakog roditelja.

Postoji i osnovna Montesori škola „ Barunica Dedee Vranyczanu“, koja radi sa decom po metodama ovog poznatog pedagoga.

Montesori metode važe za najpouzdaniju garanciju da stvorite samopouzdano i srećno dete. Morate poštovati detetova intresovanja, naučiti da osluškujete, pratite i blago usmeravate dete, nikako da unapred planirate detetov život i namećete mu svoju volju u strahu da ne skrene sa puta ili želji da produkujete ostvarenje sopstveni želja i intresovanja na svom potomstvu.

Neka od jednostavnih saveta koje Montesori daje roditeljima kao smernice vaspitanja su:

Deca uče iz onoga što ih okružuje ključne su prve tri godine u razvoju karaktera i percepcije kada dete upija iz okoline i „kako vidi tako radi“. Roditelj treba detetu da obezbedi sopstvene slobode koje se kreću u granicama dok te slobode ne ugrožavaju tuđe slobode.

Ako se dete često kritikuje ono se uči da osuđuje druge, a ako dete dobija česte pohvale, ono se zapravo uči kako da procenjuje druge.

Poštujte dete i kad pogreši, na taj način ono će naučiti da brže ispravi greške- vodite se metodom da je i greška deo učenja.

Ako se detetu daje podrška biće samouvereno.

Budite spremni da detetu pružite pomoć ukoliko je treba, opet ostanite po strani ako je dete našlo sve što mu treba- „Pomozi mi da to učinim sam“ je zlatna krilatica, najlakše nam je nešto uraditi mesto njih za ovakav pristup je potrebno mnogo više strpljenja ali isplati se.

Pred detetom se uvek ponašajte lepo – jel deca su sunđeri koji još nemaju moć selekcije i procene.

Nadam se da će vam bar malo biti u pomoći ovi lepi i praktični saveti Montesorijeve.

Preuzeto: http://edukacija.rs

Tagovi:
Pročitajte još: