Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Moje dete stalno gleda u telefon i nosi slušalice – šta da radim: Najveća greška je da vičete i kažnjavate ga

Dete i telefon

Tinejdžer koji nosi slušalice, uronjen u telefon i ne reaguje na spoljašnje stimuluse je slika koja je postala poznata savremenim roditeljima.

Ova situacija često postaje uzrok svađa u porodici. Iako nije iznenađujuće što tinejdžeri, pošto su dobili priliku, stalno žele da budu u kontaktu sa prijateljima (i zaista sa celim svetom), to i koriste.

Ali roditelji su s pravom zabrinuti, jer preterano sedenje na telefonu može imati negativan uticaj na zdravlje i školski uspeh njihovog deteta. Osim toga, komunikacija u sobama za ćaskanje i instant mesindžerima ne doprinosi razvoju pravih društvenih veština, a na društvenim mrežama tinejdžer može naići na maltretiranje, uznemiravanje itd .

Stručnjaci za roditeljstvo preporučuju roditeljima tinejdžera da sa konfrontacije pređu na saradnju. Ovakav pristup će pomoći mnogo bolje od roditeljskog diktata, nametanja strogih pravila, vrištanja, sukoba i kažnjavanja. Ali roditelji treba prvo da rade na sebi.

1. Promenite svoje psihološke stavove

Vredi priznati da što je vaše dete starije, to imate manje kontrole nad njegovim životom – i stvarnim i digitalnim. Zbog toga je toliko važno da se ova kontrola prenese u ruke samog deteta – da ono samo donosi odgovorne odluke i reguliše svoju onlajn aktivnost.

Da biste napravili ovo putovanje – od kontrole do poverenja – morate da počnete da pratite svoje reakcije kada vidite dete zakopano u svom telefonu. Sledeći put kada se budete osećali kao da ćete vikati na njega, zastanite i poslušajte sebe. Shvatite u kojoj meri želite da kontrolišete sve što vaš tinejdžer radi. I zapitajte se: da li je to tačno?

2. Budite radoznali i povežite se

Ništa vam neće uspeti ako između vas nema normalnog kontakta. Stoga, vredi pokazati radoznalost i pitati tinejdžera, na primer, koja društvena mreža mu se najviše dopada i zašto, koje, po njegovom mišljenju, društvene mreže imaju prednosti i mane, šta će se desiti ako ceo dan provede bez telefona.

Podsetite se da ovo nije diskusija: niste ovde da biste dali lekciju, već da biste bolje razumeli svoje dete. Ni pod kojim okolnostima vaš tinejdžer ne treba da posumnja da ne shvatate njegovo mišljenje ozbiljno, da ga smatrate pogrešnim ili da ga osuđujete.

3. Razvijte zajednički plan

Da bi, s jedne strane, tinejdžer mogao samostalno da reguliše svoje digitalno ponašanje, a sa druge strane, svi rizici povezani sa tim svedeni na minimum, razvijte usaglašen razuman plan. Tokom rasprave o svakoj od njegovih tačaka, dajte tinejdžeru priliku da prvi podeli svoje misli, a tek onda izrazi svoje mišljenje.

Obavezno obratite pažnju na sledeće teme:

gde, kada i koliko dugo možete da sedite na telefonu da bude primereno, razumno i adekvatno;
kako da ostanete bezbedni na mreži;
šta treba da znate o bontonu na društvenim mrežama;
šta možete da objavite, a šta ne;
Zahvaljujući ovom timskom radu, vaš tinejdžer će osetiti da mu verujete i da ga doživljavate kao odgovornu i savesnu osobu. Uopšteno govoreći, ovo je veoma korisno za dete: čak i ako ono još uvek ne postigne tako visoku ocenu, vaše poverenje će mu pomoći da joj se približi.

Tagovi:
Pročitajte još: