fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Moraće da odgovore na neka pitanja: Poslovanje AliExpress-a pod lupom Evropske komisije

AliExpress

Evropska komisija od AliExpress-a traži više informacija o merama koje je ta kineska kompanija preduzela da bi ispunila obaveze u skladu sa merama za procenu i smanjenje rizika, radi zaštite potrošača na internetu. Zahtev se posebno odnosi na prodaju nezakonitih proizvoda na internetu, kao što su npr. lažni lekovi.

AliExpress-u je poslat zvaničan zahtev za dostavljanje informacija o usklađenosti sa Aktom o digitalnim uslugama, za šta je EK toj kompaniji ostavila rok do 22. novembra. Na osnovu ocene dostavljenog odgovora, komisija će proceniti svoje sledeće korake prema AliExpress-u.

Mere koji bi potom mogde da uslede podrazumevaju službeno pokretanje postupka u skladu sa članom 66. Akta o digitalnim uslugama. Ukoliko Aliexpress dostavi netačne, nepotpune ili obmanjujuće informacije, EK može da izrekne novčane kazne.

Ukoliko odgovori ne budu dostavljeni, Komisija može dodatno da zatraži informacije. U tom slučaju, izostanak odgovora u navedenom roku mogao bi da dovede do izricanja periodičnih penala.

Razlog za takav zahtev prema kineskoj kompaniji proizlazi iz prethodne odluke kojom je Evropska komisija proglasila Aliexpress “vrlo velikom internet platformom”.

Zato je AliExpress dužan da poštuje sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući tu procenu i smanjenje rizika u vezi sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja, kao i sve štetne posledice po ostvarivanje temeljnih prava.

Tagovi:
Pročitajte još: