fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Možda vam je jetra u problemu: Studija otkrila da bi popularno piće u velikoj meri moglo da naškodi ovom važnom organu

Bolovi u stomaku

Da li znate šta je funkcija jetre? Jetra je izuzetno važan organ, a služi za filtriranje štetnih materija iz organizma. Bez jetre ne bismo mogli da živimo i funkcionišemo i zato je jako važno da brinete o njenom zdravlju.

Kada neko pomene problem sa jetrom, ili cirozu, verovatno pomislite na problem sa alkoholizimom. Međutim, prema jednom istraživanju, jedno drugo, izuzetno popularno piće, mnogo više će naškoditi ovom važnom organu.

Sprovedena studija

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su doneli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu ”Clinical Gastroenterology and Hepatology”.

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su posmatrali učesnike od 2002. prosečne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovine bile su žene.

Gazirana pića

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može da prouzrokuje cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može da se spreči izbacivanjem zaslađenih pića iz ishrane. Učestalom konzumacijom se smatra sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta nedeljno.

Tagovi:
Pročitajte još: