Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

MRAČNA STRANA BAJDENOVOG SINA Najpikantiji detalji iz memoara: “Bio sam zavisnik od droga, alkohol sam pio svaki dan”

Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, objavio je nove memoare u kojima se otvorio i progovorio o svojoj zavisnosti od kreka, ljubavnoj vezi sa bratovljevom udovicom i novoj ljubavi koja je okončala ovaj začarani krug očaja.

Bajdenovi memoari “Prelepe stvari” objavljeni su 6. aprila, a “Njujork tajms” piše da su bez dlake na jeziku.

– Ja sam 51-godišnji otac koji je pomogao u podizanju tri prelepe ćerke. Kupovao sam krek kokain na ulicama Vašingtona i kuvao sam svoj u bungalovu hotela u Los Anđelesu. Bio sam toliko očajan za čašom da nisam mogao da pređem ulicu od mog stana do prodavnice pića, a da ne otvorim bocu da uzmem gutljaj – napisao je mlađi Bajdenov sin u prologu.

Memoari Hantera Bajdena
Memoari Hantera Bajdena 

Hanter sada ima jednogodišnjeg dečačića.

– Samo u poslednjih pet godina moj dvodecenijski brak se raspao, upirali su mi pištolje u lice, a u jednom trenutku sam se potpuno isključio, živeo u motelima za 59 dolara po noćenju duž autoputa plašeći moju porodicu više nego samog sebe – naveo je on.

Evo nekih ključnih delova njegovih novih memoara:

Sećanje na nesreću

Tragedija se dogodila u decembru 1972, dok je Džozef Bajden, tada senator, bio u Vašingtonu. Nilija Hanter Bajden – koju Hanter u memoarima dalje naziva “mojom mamom” – odvela je tada trogodišnjeg Hantera, njegovog brata Boa (4) i 13-mesečnu sestricu Naomi da kupe božićno drvce blizu porodične kuće u Vilmingtonu.

Hanter je opisao kako je Naomi “čvrsto spavala na prednjem suvozačkom sedištu ušuškana u korpi za bebe” (Njujork tajms napominje da nekad nije bilo današnjih standarda koji propisuju specijalno sedište za vožnju deteta).

Hanter Bajden
Hanter Bajden 

– Iznenada sam video da moja mama okreće glavu udesno. Ne sećam se više ničeg drugog o njenom profilu, pogleda u očima, izrazu u usnama. Njena glava se prosto okrenula – naveo je.

Potom je u njihov automobil udario traktor sa prikolicom punom kukuruza. Sledeće čega se Hanter seća je da se probudio u bolnici pored Boa.

– Pomerao je usta kao da govori: “Volim te, volim te, volim te”. To je naša priča o poreklu.

Bo Bajden drži Bibliju dok njegov otac Džozef polaže zakletvu pred američkim predsednikom Džordž Bušem 1985.
Bo Bajden drži Bibliju dok njegov otac Džozef polaže zakletvu pred američkim predsednikom Džordž Bušem 1985. 

Hanter je napisao da je za naslov knjige bio inspirisan Boovom “mantrom” dok je bio na tretmanu protiv raka.

 Insistirao je da ćemo kad se oporavi posvetiti naše živote poštujući i negujući bezgraničnu lepotu sveta – rekao je.

Ljubavna veza sa udovicom

Deljenje tuge sa Boovom udovicom Heli Bajden procvetalo je u ljubavnu vezu dok se Hanterov brak sa Kejtlin raspao. Bo je umro od raka 2015, a njihova romansa se dogodila dve godine kasnije. Razišli su se iste 2017. godine.

Hanter i Heli Bajden
Hanter i Heli Bajden

– Naša veza počela je kao zajednično očajničko hvatanje za ljubav koju smo oboje izgubili, a njeno raspadanje samo je produbilo tu tragediju. Ipak, razjasnilo je ono što je bilo očigledno: ono što je nestalo je nestalo zauvek.

Hanter je nedavno u intervjuu za CBS objasnio zašto je bio sa Heli.

Alkoholizam

Dok je njegov otac bio potpredsednik, Hanter je proveo mesec dana u Vašingtonu ispijajući votku. Prvu času šampanjaca popio je sa osam godina. U dvadesetima, počeo je da pije nakon posla.

– Uvek sam mogao da popijem pet puta više od ostalih – priznaje.

Hanter i Kejtlin Bajden
Hanter i Kejtlin Bajden 

Otišao je na rehabilitaciju ali ponovo počeo da pije nakon sedam godina, nedugo nakon što se njegov otac priključio timu Baraka Obame. Ponovo je otišao na rehabilitaciju i ponovo se vratio čaši 2016, nakon Boove smrti.

Obrazac se nastavio, što je dovelo do 12-16 sati opijanja i gubitka težine od čak 20 kilograma.

– Nisam jeo ništa van onog što je bilo dostupno u prodavnici pica – “Doritos”, čvarci, nudle. Vremenom moj stomak više nije mogao da svari nudle.

Džozef i Hanter Bajden
Džozef i Hanter Bajden 

Hanter navodi da je kuhinjskim nožem uklanjao plastični deo koji reguliše isticanje votke iz flaše, kako bi mogao bolje da povuče. Njegov otac, kad je stigao kući, rekao mu je da mu je svestan njegovog problema.

– Znam da nisi dobro. Treba ti pomoć – istakao je Džozef.

– Nikad nije dopustio da zaboravim da nije sve izgubljeno. Nikad me nije napustio, izbegavao, osuđivao, bez obzira koliko su se stvari pogoršale, a verujte mi od tada su se veoma, veoma pogoršale – seća se Hanter. 

Zavisnost o kreku

Hanter je priznao da je kupio krek od beskućnika koji je kasnije uselio kod njega.

– Ta veza je bila simbiotska veza. Dvoje zavisnika koji nisu mogli da pronađu izlaz iz papirne kese. Krek farsa od jednog čina.

Džozef i Hanter Bajden
Džozef i Hanter Bajden 

Hanter je opisao kako je sa pušenja kreka prešao na njegovo kuvanje, kao i očajničke trikove kojima se služio kad je bio sučen sa testiranjima na droge, uključujući kupovanje “čistog urina”. Pokušao je da ostavi krek uz pomoć infuzije ketamine, psihoaktivnih jedinjenja i terapije 5-MeO-DMT, “koja koristi izlučevine žlezda krastača iz pustinje Sonoran”. Nije otkrio koliko je platio te tretmane.

– Jednom kad zaključite da ste vi loša osoba za koju svi misle da ste postali, teško je pronaći dobrog momka koji ste nekad bili. Na kraju sam prestao da ga tražim, zaključio sam da ja nisam više osoba kakvom su me smatrali oni koji su me voleli – naveo je Hanter.

Opisao je i kako su mu jednom uperili pištolj u lice dok je tražio da kupi krek u naselju beskućnika u Los Anđelesu.

– Prošao sam i izašao pred ljude savijene na tankim kartonima. Iza njih primetio sam krivi, neosvetljeni šator. Bio je crn kao noć. Sve što sam video bio je pištolj uperen u moje lice – seća se.

U sledećem poglavlju opisao je kako ga je otac jurio putem nakon porodične intervencije.

– Zgrabio me je, privukao i zagrlio. Držao me je čvrsto u mraku i dugo plakao.

Sam u gomili

– Želim da razjasnim. Ne smatram da je tragedija (kad su mu poginule majka i sestra) nužno uzrokovala ponašanje koje je dovelo do zavisnosti. To bi bilo izbegavanje odgovornosti – piše Hanter. 

Ali opisao je dugotrajni osećaj nelagode, posebno u društvenim situacijama.

– Takva vrsta nesigurnosti je skoro univerzalna među onima koji imaju stvarne probleme sa zavisnošću, osećaj da si sam u gomili. Uvek sam se osećao sam u gomili – napisao je.

Zahvalan supruzi što je trezan

U martu 2019. Hanter je “završio sa svetom politike, razmišljanja kako otići na kampanjsku turneju sa tatom, ako do tog dođe, kao što bih inače radio u bilo kojoj drugoj izbornoj godini.

– Bio sam zavisnik od kreka i to je bilo to.

Hanter Bajden sa suprugom Melisom i sinom
Hanter Bajden sa suprugom Melisom i sinom

Pre nego što je napustio hotel u Los Anđelesu u kojem je živeo sprijateljio se sa nekim ljudima koje je upoznao na bazenu, a oni su mu dali telefonski broj južnoafričke dokumentaristkinje Melise Koen, njegove buduće supruge.

Sat vremena nakon prve zajedničke večere, izjavili su jedno drugom ljubav. Još sat kasnije, Hanter je priznao Melisi da je zavisan od kreka.

– Ne više. S tim si završio – odgovorila je ona. 

Skoro ništa o Ukrajini

Hanterov prvi posao bio je u zoološkom vrtu “Brendivajn” u Vilmingtonu, ali je najpoznatiji kao član odbora direktora u ukrajinskoj kompaniji “Burizma”.

– Ta epizoda koja je dovela do impičmenta predsednika (Donalda Trampa) i smestila me u srce najveće političke basne decenije najznačajnija je po svojoj epskoj banalnosti – napisao je.

Zgrada Burizme u Kijevu
Zgrada Burizme u Kijevu

Tramp je, podsećamo, u prvom procesu impičmenta bio optužen da je pritiskao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži poslovanje Bajdenovih u “Burizmi”.

Hanter je potom, na 18 strana poglavlja, nastavio da priča o incidentu koji deluje kao istraživački rad koji je sastavio nevoljni student, navodi “Njujork tajms”. Da li je imenovan u odbor zbog svog prezimena?

– Možda – kaže Hanter i dodaje: “Moj odgovor je uvek bio da radim napornije kako bi moja postignuća imala sopstvene noge”.

Takođe smatra da nije pokazao manjak zdravorazumskog prosuđivanja. A da li bi to uradio opet?

– Nisam uradio ništa neetično i nikada nisam optužen za zločin – zaključio je on.

Foto: Nick Wass / Tanjug/AP

Preuzeto: blic.rs

Tagovi:
Pročitajte još: