Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Multimedijalni program „Sneško Belić” u KC Apatin

Kvartet

U nastojanju da najmlađim sugrađanima približi svet muzike i filma, Kulturni centar opštine Apatin organizuje multimedijalni program „Sneško Belić“. Program će biti održan 26. februara 2022. godine, od 11 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra Apatin. Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na blagajni, sat vremena pre početka programa.

Uz projekciju animiranog filma, muzički sastav „Bilitis“ uživo izvodi muziku komponovanu upravo za ovaj crtani film.

Kvartet „Bilitis“ je nastao u oktobru 2014. godine, a čine ga Ksenija Bašić (flauta), Iva Majstorović (violina), Dragana Lončar (viola) i Milica Svirac (violončelo).

Kao ideja za osnivanje ovakvog kamernog sastava poslužio je klasičan gudački kvartet. Pošto su flauta i violina sličnog tonskog opsega, u tehničkom smislu je bilo izvodljivo prvu violinu zameniti flautom, koja se po boji odlično uklapa sa ostala tri gudačka instrumenta.

Pored dela komponovanih za gudački kvartet, „Bilitis“ izvodi i kompozicije originalno pisane za njihov sastav. U našoj zemlji ne postoji ansambl ovog tipa, pa je njegovim članicama posebna čast da predstavljaju neka od najpoznatijih dela kamerne muzike na nov i kreativan način. Jedna od odlika ovog sastava jeste da je posebno orijentisan na muziku XX i XXI veka.

Sve članice ovog kvarteta aktivno sviraju, u orkestru opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u orkestru Camerata academica i Vojvođanskom simfonijskom orkestru. Do sada su održale niz celovečernjih koncerata u našoj zemlji.

Foto: Ulični svirači

Tagovi:
Pročitajte još: