fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Muzika koja obara Windows – zašto je jedna pesma izazvala pad sistema

Laptop

“Rhythm Nation”, pesma Dženet Džekson, je ozbiljno namučila Windows tim zbog svoje moći da obori sistem mnogih laptopova.

Rejmond Čen, softverski inženjer u kompaniji Microsoft, podelio je na svom blogu priču o pesmi koja je imala moć da obori sistem Windows XP laptopova.

Kako kaže Čen, jedan veliki proizvođač laptopova je otkrio da puštanje spota pesme “Rhythm Nation”, koju je snimila Dženet Džekson, uzrokuje da određenim modelima laptopova padne sistem.

Microsoft je saznao za problem kada je proizvođač rekao Windows timu o misterioznoj mani. U početku je kompanija mislila da problem ima neke veze sa samim spotom koji se reprodukuje, pogotovo zato što je spot uspevao da obori sistem laptopova i drugih proizvođača.

“A onda su otkrili nešto izuzetno čudno – puštanje muzičkog videa na jednom laptopu izazvalo je pad sistema laptopa koji se nalazio u blizini, iako taj drugi laptop nije puštao video”, kaže Čen.

Ovo otkriće navelo je Microsoft da utvrdi da je problem zapravo veoma čudan. Slično kao što glasom možemo da polomimo čašu, rezonantna frekvencija modela hard diska od 5400 rpm, koji su mnogi proizvođači koristili u svojim računarima, se poklapala sa frekvencijom zvuka u spotu.

Ova pesma je sadržala frekvenciju koja odgovara prirodnoj rezonantnoj frekvenciji hard diska koji su koristili ovi laptopovi”, rekao je Čen. Kao rezultat toga, puštanje pesme bi prouzrokovalo da diskovi previše vibriraju, što je dovelo do pada sistema.

Da bi rešio problem, proizvođač laptopova je dodao poseban filter u audio sistem uređaja, koji je otklanjao problematičnu frekvenciju tokom bilo koje audio reprodukcije. “Siguran sam da su stavili digitalnu verziju “Ne uklanjaj” nalepnice na taj audio filter. Ipak, brine me da se mnogo godina kasnije otkako je to rešenje dodato, više niko i ne seća zašto je tu”, kaže Čen.

Činjenica da zvučne vibracije ometaju hard diskove je svakako iznenađujuća, ali problem je već godinama poznat u IT krugovima. U svom blog postu, Čen je povezao video snimak iz 2008. godine, na kom je prikazano kako vikanje na hard diskove u centru podataka može da izazove porast kašnjenja.

Tagovi:
Pročitajte još: