Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na Ajfonu ćete možda morati da imate Gugl i Samsung prodavnicu?

Iphone

Evropska komisija je zahtevala da se near-field communication, odnosno NFC u iPhone-u, koji se trenutno koristi samo za Apple Pay, otvori za alternativne sisteme plaćanja kao što su Google Pay i Samsung Pay.

Komisija smatra da je Apple-ovo ograničenje u suprotnosti sa pravilima konkurencije. Komesarka za konkurenciju Margret Vestager požalila se 2. maja 2022. da je Apple “zloupotrebio svoju dominantnu poziciju” tako što nije dozvolio rivalima da pristupe NFC tehnologiji u njihovim uređajima, prenosi britanski Guardian.

Prema Komisiji, kao rezultat Apple-ove zatvorene platforme “neki programeri nisu nastavili sa svojim planovima [da kreiraju mobilne novčanike] jer nisu mogli da dođu do korisnika iPhone-a”.

– Isključujući druge iz igre, Apple je nepravedno zaštitio svoj Apple Pay novčanik od konkurencija. Ako se dokaže, ovo ponašanje bi predstavljalo zloupotrebu dominantnog položaja, što je protivzakonito po našim pravilima – dodala je Vestager.

Apple je ranije tvrdio da bi omogućavanje rivalskim patentnim sistemima da imaju pristup NFC tehnologiji u iPhone-u bilo štetno za prilagođenost korisnicima, zaštitu podataka i sigurnost finansijskih informacija korisnika. Ako kompanija dokaže da je zaključala NFC za Apple Pay samo iz bezbednosnih razloga, postoji mogućnost da će izbeći kaznu.

Međutim, ako Apple bude proglašen krivim, onda bi mogao da se suoči sa kaznama do 10% svojih globalnih prihoda, što bi na osnovu prihoda od 365 milijardi dolara u 2021. moglo iznositi čak 36,5 milijardi dolara.

Izvor: 24sedam

Tagovi:
Pročitajte još: