Na današnji dan 1501. godine – Portugalski pomorac Pedro Kabral vratio se sa putovanja na kojem je zaposeo područje današnjeg Brazila i nazvao ga Ilha da Vera Kruz. Prva naselja na tom području Portugalci su osnovali 1521. godine

Pedro Alvares Kabral je bio portugalski plemić, vojni zapovednik, istraživač i pomorac, koji je 22. aprila 1500. godine bio prvi Evropljanin koji je otkrio Brazil.

Godine 1500, Kabral je sproveo prvo znatno istraživanje severoistočne obale Južne Amerike i proglasio je portugalskom. Dok detalji Kabralovog ranog života nisu detaljno poznati, zna se da je poticao iz manje plemićke porodica i da je imao dobro obrazovanje. On je imenovan za predvodnika ekspedicije za Indiju 1500. godine, nakon Vasko da Gamine novootvorene rute oko Afrike.

Cilj je bio da se vrate sa vrednim začinima i da uspostave trgovinske odnose u Indiji – zaobilazeći monopol na trgovinu začinima, koji je u to vreme bio u rukama arapskih, turskih i italijanskih trgovaca. Iako je prethodna ekspedicija Vaska da Game u Indiju, na njenoj morskoj ruti, zabeležila znakove zemlje zapadno od južnog Atlantskog okeana (1497), Kabral je predvodio prvu poznatu ekspediciju koja je dodirnula četiri kontinenta: Evropu, Afriku, Ameriku, i Aziju.

Portugalski kralj Manuel I smatrao je da Pedro treba da nastavi rad Vaska da Game, pa mu je dao zadatak da dođe do Indije i uspostavi stalne trgovačke odnose. Dobio je i zadatak da pokrsti stanovništvo na bilo koji način, pa i korištenjem sile. Pošto su se nadali uspostavi trgovačkih odnosa, trgovci iz Firence su kao svoj doprinos ekspediciji opremili brodove. Ekspediciji su se priključili i sveštenici. Ekspedicija se sastojala od 13 brodova i 1500 ljudi. Među kapetanima brodova bili su Bartolomeo Dijas, Pero Vaz de Kaminja, Sančo de Tovar i Nikolau Koeljo. Vasko da Gama je dao potrebne upute za tu ekspediciju.

Flota je isplovila 9. marta 1500. iz Lisabona. Do Zelenortskih ostrva je plovio uz afričku obalu. Nakon Zelenortskih ostrva došlo je do oluje. Jedan od kapetana flote je bio prisiljen da se sa svojim brodom vrati u Lisabon. Kabral je odlučio da izbegne oluju u Gvinejskom zalivu, pa je nastojao da plovi u jugozapadnom smeru. Došli su 22. aprila 1500. do Brazila. Kabral se iskrcao 23. aprila. Celu flotu su usidrili u luci Porto Seguro. Kabral je zaključio da novootkrivena zemlja leži istočno od linije iz Tordesiljasa, po kojoj je papa podelio svet na španski i portugalski. Mislio je da je to neko ostrvo, pa je novoj zemlji dao ime Ostrvo pravog krsta. Ostrvo je proglasio portugalskim posedom. Odmah je poslao jedan brod sa kapetanom Gasparom di Lemosom u Portugal da javi tu važnu vest.

Izvor: sr.wikipedia.org