Na današnji dan 1934. godine – “Rođen” je Paja Patak, jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija

Volter Elijas Dizni, poznatiji kao Volt Dizni, bio je američki filmski i televizijski producent i animator, najpoznatiji po svojim crtanim filmovima i Diznilendu.

Kada se vratio iz Francuske, 1919. godine, ponovo se preselio u Kanzas Siti kako bi tražio zaposlenje kao crtač novinskih stripova. Brat Roj našao mu je posao u studiju “Pesmen-Rubin”, gde je Volt upoznao poznatog ilustratora Uba Iverksa. Od tada Dizni je radio kao ilustrator za kompaniju iz Kanzas Sitija, praveći reklame. Otprilike u to vreme počeo je da eksperimentiše sa kamerom preveći ručno crtane animacije. Nedugo posle, odlučio je da otvori svoj studio za animacije. Prvi koga je zaposlio bio je Fred Harman.

Volt i Harman sklopili su dogovor sa pozorištem u Kanzas Sitiju koje je pristalo da prikazuje njihove crtaće. Crtani filmoci su bili jako popularni pa je Dizni uspeo da kupi sopstveni studio, kojem je darovao svoje ime. Zajedno sa svojim zaposlenima napravio je seriju sedmominutnih bajki u kojima je kombinovao glumce i animirane likove. Ovu seriju nazvao je ,,Alisa u zemlji crtaća”. Do 1923. godine, studio je postao preopterećen dugovima i Dizni je bio primoran da proglasi bankrot.

Volt i njegov brat Roj, uskoro su sakupili ono što im je ostalo od novca i preselili se u Holivud. Iverks se takođe preselio u Kaliforniju pa su tako njih trojica pokrenuli “Studio braće Dizni”. Prvi posao sklopili su sa distributerom Margaret Vinkler, za prikazivanje serije crtaća o Alisi. Takođe su stvorili lika Osvalda, srećnog zeca, a za svaki crtać o njemu, svako od njih dobijao je po 1 500 dolara. Godine 1925. Dizni je zaposlio ilustratorku Lilijan Baunds koja je radila mastilom i bojom. Nakon kratkog udvaranja, par se venčao.

Nekoliko godina kasnije, Dizni je otkrio da su Vinklerova i njen muž Čarls Minc ukrali autorska prava na lika Osvalda, i da su svi iz studija braće Dizni, osim Iverksa, prešli da rade za njih. Braća Dizni, zajedno sa svojim suprugama i Iverksom odmah su proizveli tri nova crtana lika, uključijući i novog lika na kome je Volt radio, Miki Mausa. Prvi kratkometražni crtani filmovi u kojima je glavni lik bio Miki bili su crno-beli crtaći bez zvuka: “Lud za avionom” i “Galopirajući Gaučo”, ali tvorci nisu pronašli nikoga ko bi ih prikazivao.

Kada je zvuk konačno zauzeo svoje mesto u filmskoj industriji, Dizni je stvorio treći kratkometražni crtani film sa glasovima i muzikom, koji se zvao “Parobrod Vili”. Volt je pozajmljivao glas Mikiju, u ovom crtaću koji je od trenutka emitovanja postao senzacija.

Godine 1929. Dizni je stvorio “Šašave simfonije”, u kojima su se pojavili Mikijevi novi prijatelji, uključujući Mini, Paju Patka, Šilju i Plutona. Jedan od najpopularnijih crtanih filmova “Cveće i drveće” bio je i prvi crtani film u boji i prvi koji je osvojio Oskara. Godine 1933. “Tri praseta”, sa svojom pesmicom “Ko se boji vuka još?” postala su simbolična za zemlju koja se nalazila usred Velike depresije – Velike krize.

Preuzeto: http://edukacija.rs