Na današnji dan fudbaleri Zvezde postali šampioni sveta

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji su dan pre 28 godina postali su šampioni sveta pobedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo u Tokiju od 3:0. Tog 8. decembra 1991. godine, Zvezda je kao šampion Evrope savladala prvaka Južne Amerike, osvajača Kopa Libertadores, pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, Crvena zvezda je stekao mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.

Pobedom u Tokiju Crvena zvezda je ostvarila najveći uspeh nekog od istočnoevropski klubova i svetskom titulom obeležila jedan od najsvetlijih perioda u istoriji kluba.

Junak tima, koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, bio je najmlađi – Vladimir Jugović.

Tada 22-godišnji fudbaler golovima u 19. i 58. minutu najavio je veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crveno-beli su drugo poluvreme odigrali sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.

Za šest meseci od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočili su se s brojnim promenama u igračkom kadru, ali su ipak uspeli da osvoje vrednu titulu.

Trenera Ljupka Petrovića zamenio je Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Preuzeto: rts.rs

Foto: twitter.com/crvenazvezdafk