fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Održao se prvi marš od Selme do Montgomerija

Ropstvo, vremeplov

Na današnji dan, 7. marta 1965. godine, održao se prvi od tri marša na Montgomeri, poznatiji kao Krvava nedelja.

Sva ova tri marša bili su, zapravo, pokušaji da se pređe put od Selme do Montgomerija, glavnog grada Alabame, a doveli su do usvajanja Zakona o pravu glasa, značajnog uspeha Afroameričkog pokreta za građanska prava.

Tokom prvog marša, grupu od šest stotina demonstranata koji su borili za pravo manjina da učestvuju u izbornom sistemu napala je državna i lokalna policija. Policajci su nenaoružane demonstrante udarali pendrecima, a uz to su bacali suzavac. Još uvek se pamti slučaj Amelije Bojnton Robinson, koju su, dok je bila u nesvesti, policajci i dalje tukli na mestu. Fotografija ovog užasavajuće prizora obišla je svet.

Drugi marš je održan 9. marta, a treći je počeo 21. marta iste godine. Iz trećeg pokušaja, put je uspeo – 2.000 pripadnika vojske, 1.900 pripadnika Nacionalne garde Alabame i brojni agenti Ef-Bi-Aja štitili su protestante, koji su dnevno prelazili po 16 kilometara Autoputa Džefersona Dejvisa. Najzad su u Montgomeri stigli 24. marta, a ovaj put se danas naziva Putem za glasačka prava od Selme do Montgomerija.

Tagovi:
Pročitajte još: