fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Osnovana najstarija bolnica na Balkanu

prva bolnica na balkanu, vrempelov

Na današnji dan, 25. februara 1784. godine, osnovana je jedna od najstarijih bolnica na Balkanu – Kliničko-bolnički centar “Zemun”.

Zemunska bolnica je najstarija zdrastvena ustanova na području Republike Srbije i jedna od najstarijih u ovom delu Evrope. Osnovana je daleke 1784. godine spajanjem dve konfesije -katoličkog i pravoslavnog karantina.

Već 1758. godine rimokatolička crkvena opština osnovala je u Zemunu svoju bolnicu. Prvi pisani dokument o postojanju srpske ili pravoslavne bolnice u gradu potiče iz 1769. godine, ali je ona morala postojati i ranije mada se tačan datum njenog osnivanja danas ne zna. Gradski Magistrat finansijski pomaže obe bolnice iz za to specijalno formiranog fonda(komunitet Bolnički fond 1784. godine), ali je nedostatak sredstava akutan, pa se već 1784. godine javlja ideja o ujedinjenju dveju bolnica u jednu.

To je konačno i izvršeno 1795. godine, mada je srpska bolnica zatvorena pet godina docnije.

Nova gradska bolnica nalazila se u dugačkoj prizemnicoj u Bežanijskoj ulici broj 47, koja i danas postoji. Zgrada je popravljena i proširena 1805. i 1806. godine.

U zemunskom KBC-u, koji danas sadrži i moderno porodilište, radi oko 2.000 lekara i 700 medicinskih radnika, snabdevena je s 839 postelja, što joj omogućuje da pacijentima, kojih ima godišnje oko 26.000, pruži svu potrebnu negu.

Tagovi:
Pročitajte još: