Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na današnji dan: Otvorena Ajfelova kula

ajfelov toranj

Ajfelova kula, jedna od najprepoznatljivijih građevina na svetu i simbol Pariza otvorena je na današnji dan, 31. marta 1889. godine.

Toranj je građen od 1887. do 1889. godine i poslužio je kao glavna kapija za ulaz na Svetsku izložbu 1889 (fr. Exposition Universelle). Iako je otvoren na današnji dan, svečano otvaranje je održano 6. maja iste godine. Ime je dobio po Gistavu Ajfelu, inženjeru koji ga je projektovao.

Struktura je sastavljena od 18,038 delova od livenog gvožđa, uz pomoć 2.5 miliona zakovica. Strukturni proračun je uradio Moris Kečli. Za vreme izgradnje, zahvaljujući merama bezbednosti koje je Ajfel uveo, poginuo je samo jedan radnik, što je za to vreme bilo izuzetno dostignuće.

Ajfelov toranj bio je do 1930. godine najviše zdanje na svetu, sa svojih 300 metara visine, a kasnije je postavljena i televizijska antena, pa je danas visok 324 metra.

On je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija sveta – godišnje ga poseti više od pet i po miliona turista. Ipak, u vreme kada je izgrađen, Parižani nisu bili zadovoljni njime i smatrali su da ga treba srušiti.

 

Tagovi:
Pročitajte još: