Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na današnji dan: Poginuo Jurij Gagarin

Jurij Gagarin

Jurij Gagarin rođen je 9. marta 1934. godine u Klušinu. Svet će ga pamtiti kao prvog čoveka koji je otišao u kosmos – 12. aprila 1961. godine u svemirskoj letelici Vostok 1.

Jurij Gagarin i njegov instruktor letenja Vladimir Serjegin izvodili su tog dana rutinski let u avionu MiG-15, u blizini Kiržača. Dugo nije bilo poznato šta je izazvalo pad aviona, ali je istraga sprovedena 1986. godine pokazala da je do turbulencije moglo doći kada je presretač Su-11 koristio komoru dogorevanja. Međutim, nezavisni ruski istraživači su 2010. godine izneli tvrdnju da je uzrok nesreće panična reakcija pilota kada je shvatio da je je ventil za vazduh u kokpitu otvoren.

Uz to, vremenski uslovi su tog dana bili nepovoljni, pa Gagarin i Serjegin nisu uspeli da isprave avion u padu.

Njegov let je trajao jedan sat i 48 minuta. Pošto je postojala velika verovatnoća da misija ne uspe i Gagarin pogine, sastavljena su tri saopštenja za štampu: jedan u slučaju uspeha i dva u slučaju neuspeha.

Kontrolori na Zemlji su tek nakon 25 minuta ustanovili da je Gagarin dostigao stabilnu orbitu.

Vostokom 1 je upravljano automatski, pošto medicinsko osoblje i konstruktori letelice nisu bili sigurni kako će ljudsko biće reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane kako Gagarin ne bi sam upravljao letelicom, a šifra za otključavanje kontrola je bila postavljena u Vostok 1, za slučaj da se desi nešto nepredviđeno.

Rakete su se uključile iznad zapadne obale Afrike, blizu Angole, oko 8.000 kilometara od predviđenog mesta za sletanje, a gorele su oko 42 sekunde. Zbog ograničenja u pogledu mase nije bilo rezervnih raketa. Kapsula je imala zalihe za 10 dana koje će omogućiti život i prirodno opadanje orbite u slučaju da rakete ne odrade kako je planirano.

Nakon paljenja raketa za povratak, Vostokov modul s opremom je neočekivano svežnjem žica ostao privezan za kapsulu za povratak. Dve polovine letelice je trebalo da se odvoje 10 sekundi nakon gašenja raketa za povratak, ali se to nije desilo ni posle 10 minuta. Letelica se naglo okretala pre nego što su žice izgorele i modul se namestio u pogodnu visinu za ulazak.

Gagarin je iskočio padobranom na visini od sedam kilometara i bez problema se spustio na zemlju.

Kako su pravila Međunarodne aeronautičke federacije zahtevale da se pilot mora spustiti sa svojom letelicom, Sovjetski Savez je insistirao da je Gagarin sleteo Vostokom i Međunarodna aeronautička federacija je priznala let. Nekoliko godina kasnije je otkriveno da je Gagarin iskočio iz Vostoka.

Tagovi:
Pročitajte još: