fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Preminuo fizičar Alesandro Volta

Alesandro Volta

Alesandro Volta je bio čuveni italijanski fizičar i hemičar poznat po radu na polju elektriciteta. Izumeo je voltin elektrostatički stup, koji je prethodnik moderne baterije.

Detijstvo i školovanje

Alesandro Volta je rođen 18. februara 1745. godine u gradu Komo, u Italiji. Njegovi roditelji su bili Filipo Volta i Marija Magdalena. Kao dete nije bio naročito inteligentan i nije umeo da priča do svoje četvrte godine. Kada je napunio sedam godina nije samo stigao svoje vršnjake nego ih je u mnogim stvarima i nadmašio. Alesandro je pohađao jezuitsku školu. Želja njegovi roditelja je bila da on postane advokat. Međutim, Alesandra su više zanimale električne pojave, kojima je bio toliko oduševljen da je napisao pesmu o njima.

Karijera Alesandra Volte

Postao je profesor fizike u svom rodnom gradu 1774. godine. Godinu dana kasnije unapredio je elektrofor, spravu koja proizvodi statički elektricitet. Između 1776. i 1778. godine, Volta je proučavao hemijske gasove. U to vreme je na njega uticao rad Bendžamina Frenklina i nakon što je pročitao jedan njegov rad posvetio se istraživanju i otkrio gas metan. Postao je profesor na univerzitetu u Paviju 1779. godine, a 1791. godine je postao aktivni član Kraljevskog društva.

U to vreme Luiđi Galvani je otkrio da se žablje noge pomeraju u kontaktu sa metalom. Galvani je otkrio da je uzrok tome elektricitet, ali nije znao odakle on dolazi. Volta je zaključio da elektricitet nije došao od životinje, nego od metala koji su došli u kontakt sa njom.

Oženio se Terezom Pelegrini, ćerkom grofa Ludovika Pelegrinija 1794. godine i sa njom je imao tri sina: Zanino, Flaminio i Liuđi.

1800. godine Volta je izumeo voltin elektrostatički stup – prvu električnu bateriju. Ova baterija je bila u osnovi elektrohemijska baterija, koja se sastoji od naizmenično poređanih ploča bakra i cinka, a kao elektrolit koristi vodeni rastvor sulfatne kiseline i kuhinjske soli. Između ploča je nalazila krpica, koja ih je razdvajala. Kroz stub je stalno prolazila struja i zbog toga je Voltin elektrostatički stub bio najupotrebljiviji izvor električne energije.

Napoleon Bonaparta je veoma cenio Alesandra Voltu i 1810. godine proglasio ga je grofom nakon što mu je Alesandro pokazao kao funkcioniše njegova baterija.

Alesandro Volta se penzionisao 1819. godine i vratio se na porodično imanje blizu grada Komo. Tamo je preminuo 1827. godine u osamdeset drugoj godini života.

U Voltinu čast, kolege naučnici su dali njegovo ime jedinici elektromotorne sile.

Tagovi:
Pročitajte još: