Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na današnji dan: Preminuo Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin

Srpski naučnik Mihajlo Idvorski Pupin preminuo je na današnji dan, 12. marta 1935. godine. Pupin je na svet došao 1854. godine u selu Idvor, u današnjoj opštini Kovačica. Po odlasku u Sjedinjene Američke Države, dodao je svom imenu reč “Idvorski” kako bi naglasio svoje poreklo.

Osnovno obrazovanje je sticao u srpskoj pravoslavnoj osnovnoj školi u svom rodnom mestu, a zatim i u nemačkoj osnovnoj školi u Perlezu. Srednju školu je završio u Pančevu, a 1872. godine uputio se u Prag, gde je nastavio školovanje.

Ubrzo je otputovao u Ameriku, gde je pet godina radio kao fizički radnik, sve vreme učeći engleski, latinski i grčki jezik i pohađao večernje kurseve. U jesen 1879. godine je upisao studije na “Kolumbija koledžu” u Njujorku, a kao primeran student je oslobođen plaćanja školarine.

Svoje obrazovanje nastavio je na Kembridžu i na Univerzitetu u Berlinu.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak tzv. Pupinovih kalemova.

Slavni naučnik je dobitnik mnogih naučnih nagrada i medalja, a dobio je i Pulicerovu nagradu za autobigrafsko delo “Od pašnjaka do naučenjaka”. Pored toga, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, počasni doktor 18 svetskih univerziteta i jedan od osnivača Nase. Predavao je na Univerzitetu “Kolumbija”, gde danas jedna zgrada, u kojoj se nalazi odeljenje za fiziku i astronomiju, nosi njegovo ime – Pupinova laboratorija.

Tagovi:
Pročitajte još: