fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Preminuo muzičar Luj Armstrong

Luj Armstrong

Legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luj Armstrong, najznačajnija ličnost u istoriji džeza, umro je na današnji dan 1971. godine.

Kasnije nazvan „Sačmo” i „Paps”, počeo je da se bavi muzikom svirajući trubu na parobrodima, u barovima, a zatim u ansamblu Kida Orija.

Na poziv Džoa Kinga Olivera stigao je 1922. godine u Čikago. Bio je to početak zlatne ere džeza. Istoričari džeza navode da je u Čikagu „oduvao” svoje kolege, ali i publiku koja je dolazila da ga čuje.

U Njujork je prešao 1925. godine, u orkestar Flečera Hendersona, a zatim sledi ulazak u studio. Snimao je ploče sa orkestrom Hendersona, Klarensa Vilijemsa, sa pevačicama Besi Smit i Ma Rejni.

Sačmo postaje svetski poznati muzičar. Od kreolskog džeza i diksilenda, koji su se svirali na američkom jugu, Armstrong je stvorio autentični muzički izraz koji i danas važi za jedan od najznačajnijih doprinosa američke kulture svetskoj muzičkoj riznici.

Pevao je i svirao sa Bingom Krozbijem, Frenkom Sinatrom, Elom Ficdžerald, Djukom Elingtonom, Leonardom Bernštajnom…

Za najboljeg džezera na svetu izabran je 1944. godine i tada je priredio prvi džez koncert u Metropolitenu. Armstrong je nastupao i u Beogradu. Dva veličanstvena koncerta, aprila 1959. godine održao je u Domu sindikata, koje je direktno prenosila Radio televizija Beograd.

Tagovi:
Pročitajte još: