fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Preminuo pisac Artur Konan Dojl

Artur Konan Dojl

Engleski pisac koji je svetu književnosti darovao lik Šerloka Holmsa preminuo je na današnjii dan, 7. jula 1930. godine.

Lekar po profesiji, koji se proslavio kriminalističkim romanima i pripovetkama u kojima su glavni junaci izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj dr Votson, začevši tako detektivsku literaturu.

Plemićku titulu je dobio 1902. za zasluge u odbrani britanskih interesa, posebno u drugom Burskom ratu. Posle pogibije sina u Prvom svetskom ratu odao se spiritualizmu i napisao je roman s likom Profesora Čelendžera pod imenom Zemlja magle. Jedna od njegovih čudnijih knjiga je The Coming Of the Fairies iz 1921. jer je bio uveren u istinitost fotografija vila iz Kotingleja koje su bile glavna inspiracija za delo u kojem su se mogle pročitati teorije o vilama i duhovima. Nakon ovog dela njegova zbirka kraćih priča Avanture Šerloka Holmsa zabranjena je u SSSR-u 1929. za vreme okultizma, no ta je zabrana kasnije ukinuta.

Dojl je jedno vreme bio prijatelj Harija Hudinija, velikog protivnika spiritualističkog pokreta. Iako je Hudini smatrao spiritualističke proroke varalicama (pokušavao je i da ih razotkrije) Dojl je mislio da i Hudini ima natprirodne moći, a to je pokazao u delu Ivica nemogućeg. Hudini nije uspeo da uveri Dojla da su to samo mađioničarski trikovi, pa je prijateljstvo raskinuto.

Dela: romani “Grimizna studija”, “Pustolovine Šerloka Holmsa”, “Uspomene Šerloka Holmsa”, “Baskervilski pas”, “Beli odred”, “Izgubljeni svet”, “Veliki burski rat”, studija “Istorija britanskog pohoda u Francuskoj i Flandriji”, delo o spiritualizmu “Istorija spiritualizma”, memoarska proza “Uspomene i pustolovine”.

Tagovi:
Pročitajte još: