Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na današnji dan: Preminuo Radoje Domanović

Radoje Domanović

Na današnji dan, 17. avgust 1908. godine – Umro je srpski pisac Radoje Domanović, majstor političke satire, koja u njegovim najboljim pripovetkama (“Stradija”, “Vođa”, “Danga”) doseže nivo univerzalne kritike ljudske naravi i društvenih institucija.

Njegovo književno stvaralaštvo se svrstava u humorističko-satiričnu tradiciju srpskog realizma. Njegovo pero je surovo, jer svaki čitalac može osetiti njegovu ogorčenost i mržnju upućenu svim vidovima tiranije i apsolutizma.

Najveća građanska vrlina je ropska poniznost pred predstavnicima vlasti i predstavljena je u njegovoj satiričnoj pripoveci “Danga”. Građani se ponose što ih jašu kmetovi i panduri. Vlast određuje da se svakom udari žig na čelo kako bi se razlikovali od stranaca, čime Domanović maestralno predstavlja čin žigosanja kao veliku svečanost.

Pripovetkom “Vođa”, s druge strane, Domanović je verodostojno prikazao mentalitet ljudi, slepo zaljubljenih u svoje ideale. U ovoj satiri, uzbudljivoj priči o kolektivnoj opsednutosti vođom, čitaoci i dan-danas mogu da se poistovete.

Vidno razočaran društvom, pred smrt je dosta pio, sve više se odajući boemskom životu. Preminuo je od tuberkuloze 17. avgusta 1908. godine u Beogradu. Nadživeli su ga supruga, sin Zoran i ćerka Danica.

Tagovi:
Pročitajte još: