Na današnji dan rođen Džejms Alan Hetfild, frontmen grupe Metallica

Džejms Alan Hetfild (engl. James Alan Hetfield; Dauni, Kalifornija, 3. avgust 1963) američki je muzičar, pevač i gitarista treš metal sastava Metalika.

Džejms je proveo detinjstvo sa roditeljima Virdžilom i Sintijom, polubraćom iz majčina prvog braka: Davidom i Krisom koji su bili dvanaest i jedanaest godina stariji od njega, te mlađom sestrom Dinom. Interes za muziku pokazao je još kao dvogodišnjak. Sa devet godina majka ga upisuje na časove klavira koje je mrzio, pogotovo mrsko mu je bilo pevanje koje mu je kako kaže odredilo dalju karijeru razvivši mu sluh. Prvo upuštanje u rok muziku bilo je u dvanaestoj godini kada je Džejms isprva potajno počeo svirati bubnjeve njegovog brata Davida.

Hetfild je 1980. osnovao svoj prvi sastav Obsession u kojem su svirali njegovi prijatelji Ron i Rich Veloz, te Jim Arnold. Makgovni je bio njihov tehničar. Sastav se uskoro raspao a Hetfild, Džim Arnold i Kris Arnold osnovali su drugi pod imenom Syrinx.

Hetfild uskoro napušta i taj sastav, a nedugo nakon toga njegova majka umire od raka. U novoj školi i okolini, Hetfild osniva novu grupu Phantom Lord, u kojoj Ron prvi put svira bas gitaru, međutim grupu su uskoro preimenovali u Leather Charm i bio je više pod uticajem glam roka nego teškog metala.

Džejms postaje predvodnik sastava i tada nastaje prva autorska pesma Hit The Lights koja je kasnije uvrštena u repertoar Metalike.

Izvor: sr.wikipedia.org