Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na današnji dan: Rođen Džozef Pulicer

Džozef Pulicer

Džozef Pulicer bio je američki novinar i izdavač mađarskog porekla. Važio je, a i sad važi za jednu od najvažnijih ličnosti novinarstva u svetu.

Život i karijera

Džozef Pulicer rođen je 10. aprila 1847. godine u mestu Mako, u Mađarskoj. Obrazovanje je stekao u privatnoj školi u Budimpešti, a 1864. godine sa svojih 17 godina emigrira u SAD, nakon što biva odbijen od strane austrijske vojske i Francuske legije stranaca zbog slabovidosti.

Tokom prvih godina boravka u SAD, Pulicer je prihvatao razne poslove da bi se izdržavao, stoga je radio kao utovarivač brodova u Sent Luisu, a čak je jedno vreme i sahranjivao žrtve kolere na ostrvu Arsenal. Njegov prvi posao kao reporter bio je za publikaciju koja se izdavala na nemačkom jeziku, Vestlih Post”, što mu je odgovaralo jer je uporedo sa mađarskim i francuskim jezikom tečno govorio nemački jezik, dok engleski još nije u potpunosti savladao. Tokom 60-ih godina 19. veka kratkotrajno se bavio politikom i studirao pravo, a 1872. godine on kupuje “Vestlih Post”.

Pulicer se seli u Vašington 1874. godine, gde započinje karijeru kao korespondent za njujoršku publikaciju “Njujork San”. Oženio se 1877. godine sa Kejt Dejvis, nećakom Džefersona Dejvisa. 1878. kupio je i “Sent Luis Dispeč” koji je udružio sa “Vestlih Post”-om i koji i danas važi za jednu od najvažnijih publikacija u Sent Luisu.

1883. godine otkupio je “Njujork Vorld” što je prouzrokovalo njegovo zainteresovanje za obrađivanje tematike koja se ticala skandala i senzacija, nakon što je uvideo da ta tematika privlači interesovanje javnosti i uvećava tiraž. Dve godine kasnije počinje da štampa izuzetno popularni strip “Jelou Kid”, ujedno i prvi strip koji se štampao u boji. Pulicerovu povezanost sa takozvanom “žutom štampom” utvrdilo je i rivalstvo sa vlasnikom “Njujork Žurnala”, Vilijemom Herstom, koje je kulminiralo pre i tokom izveštavanja o Špansko-američkom ratu 1895. godine.

Pulicer je takođe imao i ambiciju da otvori prvu školu novinarstva u svetu, međutim kada je 1892. godine predložio tu ideju Kolumbija univerzitetu , oni su ga odbili. Smenom direktora, škola novinarstva na Kolumbiji otvara se 1912. godine, godinu dana nakon Pulicerove smrti, uz donaciju zaveštanu u njegovom testamentu. U to vreme univerzitet u Misuriju je imao već školu novinarstva, međutim ona na Kolumbija univerzitetu postala je jedna od najcenjenijih novinarskih škola u svetu.

Prva Pulicerova nagrada dodeljena je za novinarstvo, 4. juna 1917. godine.

Pulicer je osnovao fond iz kog se dodeljuju nagrade u 21 kategoriji. Pulicerove nagrade mogu dobiti samo državljani Amerike i to u oblastima kao što su: američka istorija, karikatirua, poezija, drama, roman, novinarstvo, muzika.

Tagovi:
Pročitajte još: