fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Rođen francuski umetnik Luj Dager

Luj Dager

Na današnji dan 1787. godine rođen je Luj Dager, francuski umetnik, hemičar i pionir fotografije. Poznat je po patentu koji nosi njegovo ime – dagerotipija.

Rođen je u severnom predgrađu Pariza. Bavio se arhitekturom, pozorištem i crtanjem panorama. Nakon prve fotografije u svetu, autora Nisefora Nijepsa 1827, koja je zvana heliografija, Dager se udružio sa njim. Saradnja je trajala 4 godine, do Nijepseove smrti 1833.

Godine 1839. Dager je predstavio svoju prvu dagerotipiju. Iste godine francuska vlada je patentirala dagerotipiju i omogućila slobodnu upotrebu širom sveta. Luj Dager je time stekao svoju penziju.

Luj Dager prvi je otkrio praktičnu složenu metodu izrade fotografija koju je nazvao dagerotipija. Tehnika dagerotipije polazi od heliografije koje je kao medijum upotrebljavala ploče srebra ili jako posrebrenog bakra koja se stavljala u ormarić sa kristalima joda. Tanki sloj na površini bio je srebrni jodid koji je osetljiv na svetlo. Za ekspoziciju je bila upotrebljavana kamera opskura a osvetljavanje, odnosno ekspozicija, je trajala od nekoliko minuta pa i do nekoliko časova.

Svetlo na ploči je redukovano na srebro koje je imalo tamnu boju. Eksponovana ploča bi bila preneta u tamni ormarić gde je bila izlagana živinim parama koje su na ploči na osvetljenim mestima stvarali amalgam mlečno bele boje a slika je bila ustaljivana u rastvor kuhinjske soli. Metod ustaljenja je napravljen na osnovu pronalazka Džona Heršela.

Luj Dager je umro severnom delu Pariza, gde mu je na mestu groba postavljen i spomenik.

Tagovi:
Pročitajte još: