fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Rođen Nikola Kopernik

Nikola Kopernik

Na današnji dan, 19. februara 1473. godine, na svet je došao Nikola Kopernik, prvi naučnik koji je formulisao heliocentrični model svemirskih tela.

Poljski naučnik je bio pravi renesanski čovek – bio je veoma svestran, te se uz njegovo ime danas vezuju zvanja astronoma, matematičara, pravnika, lekara i ekonomiste.

Od 1491. do 1494. godine studirao je teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakovu. Od 1496. do 1504. godine studirao je crkveno pravo, astronomiju i medicinu u Italiji.

Do 1512. godine bio lekar i poverenik svom ujaku, varmijskom biskupu, pa je do kraja svog života bio sveštenik u Frauenburgu, gde je na jednoj kuli tvrđave, koja je okruživala crkvu, uredio opservatoriju (Kopernikov toranj) sa koje je posmatrao kretanja nebeskih tela.

Na temelju tih posmatranja i rezultata do kojih je došao, napisao je delo „O kruženju nebeskih tela“ (De revolutionibus orbium coelestium) u šest knjiga, objavljeno u Nirnbergu 1543. godine, neposredno pred smrt. Ovo delo je predstavljalo prekretnicu u astronomiji, i podstaklo je kapitalna otkrića Keplera i Njutna.

Kopernikov ili heliocentrični sistem zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u naučnim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u krugovima rimokatoličke crkve, pa je papa 1616. ovo Kopernikovo delo zabranio, tj. stavio na Spisak zabranjenih knjiga, sve do 1822. godine.

Valja reći i da su i protestantske crkve (npr. kalvinizam) bile protiv heliocentričnog sistema, a da ga je i odbacivao nemali deo naučnika tog doba, zbog korelacije s merenjima koja nije, u to doba, bila bolja od geocentričnog ili Ptolemejevog sistema.

Tagovi:
Pročitajte još: