fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Rođen Petar Iljič Čajkovski

Petar Ilič Čajkovski

Petar Iljič Čajkovski je bio jedan od najpoznatijih ruskih kompozitora poznog romantizma. Njegova najpoznatija dela su “Uspavana Lepotica” i “Krcko Oraščić”.

Mladost

Petar Iljič Čajkovski je rođen 7. maja 1840. godine u Rusiji. Njegov otac je radio u rudniku kao rudarski inženjer. Čajkovski je od svoje pete godine išao na časove klavira i veoma brzo je naučio da svira. Iako je veoma rano razvio strast prema muzici, njegovi roditelji su se nadali da će se zaposliti u državnoj službi. Kada je napunio deset godina roditelji su ga poslali u internat u Sankt Peterburgu. Aleksandra, njegova majka, umrla je od kolere 1854. godine, kada je Petar imao četrnaest godina. Tada je napisao valcer u čast svoje majke.

Čajkovski se zaposlio 1859. godine kao sekretar u ministarstvu pravde. Tokom četiri godine, koliko je bio na tom radnom mestu, postao je opčinjen muzikom. Kada je imao dvadeset jednu godinu odlučio je da pohađa časove muzike u Ruskom muzičkom društvu. Nekoliko meseci kasnije upisao se na novoosnovani Petrogradski konzervatorijum. Bio je jedan od prvih studenata kompozicije. Još dok je studirao, Čajkovski je davao privatne časove drugim studentima. 1863. godine se preselio u Moskvu, gde je postao profesor harmonije na Moskovskom konzervatorijumu.

Kompozitor Petar Iljič Čajkovski

Dela Čajkovskog su prvi put javno izvođena 1865. godine. Orkestrom je dirigovao Johan Štraus Mlađi. Njegova “Simfonija br. 1″ je izazvala prozitivne reakcije kada je prvi put izvedena u Moskvi 1868. godine. Sledeće godine je njegova prva opera “Vojvoda” premijerno izvedena na pozornici pred publikom, ali nije izazvala oduševljenje.

Sledeća opera je bila “Opričnik“, koja je bila izvedena premijerno u Sankt Peterburgu 1874. godine. Njegova “Simfonija br. 2″ je bila veoma hvaljena. Opera “Kuznec Vakula” je izazvala veoma negativne kritike, ali Čajkovski je ipak uspeo da izgradi ugled talentovanog kompozitora zahvaljujući svojim instrumentalnim delima.

Priznanje za svoja dela je konačno dobio 1875. godine kada je napisao “Simfoniju br. 3“. Krajem godine je već bio na turneji po Evropi, a 1876. godine je napisao svoj prvi balet “Labudovo jezero“.

Čajkovski je dao ostavku na Moskovskom konzervatorijumu 1878. godine kako bi se posvetio komponovanju. Zahvaljujući tome godine koje su usledile bile su najplodnije.

Svojim najboljim delom Čajkovski je smatrao balet “Uspavana lepotica” koji je premijerno izveden 1890. godine u teatru “Marinski” u Petrogradu. Među najuspešnijim njegovim delima nalazi se još jedan balet – “Krcko Oraščić” kojim Čajkovski nije bio oduševljen, a prvobitno nije ni želeo da ga komponuje. Međutim, ovaj balet se smatra još jednim remek-delom ovog kompozitora, a prvi put je izveden 1891. godine.

Njegov ukupan rad sadrži 169 dela uključujući simfonije, opere, balete, kantate i pesme za hor.

Porodični život

Boreći se da sakrije homoseksualnost, Čajkovski se oženio 1877. godine svojom studentkinjom muzike Antonjinom Miljukovom. Ona mu je slala veoma uporna i strastvena ljubavna pisma, a on, kako je odlučio bilo koju da oženi, prihvatio je njeno udvaranje. On se veoma brzo pokajao zbog ove odluke. Njihov brak je bio osuđen na propast.

Samo dve nedelje nakon venčanja Čajkovski je pokušao da oduzme sebi život. Nije imao hrabrosti da počini pravo samoubistvo, pa je ušao u hladnu reku kako bi se razboleo i kasnije umro od upale pluća. To mu nije pošlo za rukom jer se nije čak ni prehladio. Na kraju su se razišli, ali se nikada nisu razveli. Antonjina je imala dvoje dece sa drugim čovekom, koja su se vodila kao deca Čajkovskog. On joj nikada nije pomogao oko dece i nikada se više nisu videli.

Petar Iljič Čajkovski je preminuo 6. novembra 1893. godine od kolere.

Tagovi:
Pročitajte još: