Na današnji dan rođen španski glumac Antonio Banderas

Hose Antonio Dominges Banderas (šp. José Antonio Domínguez Banderas) španski je filmski glumac, pevač, producent i reditelj rođen 10. avgusta 1960. godine u Malagi (Španija). Započeo je svoju glumačku karijeru tokom 80-ih godina u Španiji. Sa 19 godina preselio se u Madrid i postao glumac Španskog nacionalnog pozorišta.

Istakao se glumeći u holivudskim filmovima kao što su: Atentatori, Intervju sa vampirom, Desperado, Filadelfija i Maska Zoroa. Proslavio se osamdesetih godina glumeći u filmovima reditelja Pedra Almodovara. Radio je sa poznatim glumcima, glumicama i režiserima, kao što su Vudi Alen, Bred Pit, Tom Kruz, Denzelom Vošington, Entoni Hopkins, Džoni Dep, Silvester Stalone, Morgan Frimen i mnogi drugi.

Poseduje vlastitu liniju parfema i upravlja španskom kompanijom Puig koja se bavi modom i parfemima. Oženjen je glumicom Melani Grifit sa kojom ima ćerku.

Banderas je rođen u Malagi (Andaluzija, (Španija), od oca Hosea Domingesa koji je radio kao policajac, i majke Ane Banderas koja je bila učiteljica. Njegova prva strast bio je fudbal. Sanjao je o tome da postane profesionalni fudbaler, ali posle peha, kada je slomio nogu, potpuno se okrenuo glumi. Već sa četrnaest godina glumio je u maloj pozorišnoj kući u Malagi. Pohađao je i školu dramskih umetnosti u Malagi. Sa devetnaest godina preselio se u Madrid i postao glumac Španskog nacionalnog pozorišta.

Izvor: sr.wikipedia.org