fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Rođen srpski arheolog Mihailo Valtrović

Mihailo Valtrović

Na današnji dan 1839. godine rođen je srpski arheolog i istoričar umetnosti Mihailo Valtrović, profesor Velike škole, upravnik Narodnog muzeja, osnivač Srpskog arheološkog društva, član Srpske kraljevske akademije.

Mihailo Valtrović je u Beogradu završio prirodnjački odsek Liceja. Posle kratkog službovanja u Glavnoj upravi građevina odlazi kao državni pitomac u Karlsrue, gde izučava arhitekturu.

Po povratku 1866. je u građevinskoj struci, a zatim postaje profesor realke za tehničke predmete. Od 1875. je profesor Velike škole, a od 1881. dobija katedru arheologije.

Kao upravnik (čuvar) Narodnog muzeja (1881—1895) postavio je temelje njegovom razvoju. Godine 1882., vrši prva naučna iskopavanja u Viminacijumu.

Bio je član, a zatim predsednik Umetničkog odbora Srpskog učenog društva, a od 1887. redovan član SAN-a.

Njegovi obimni naučni radovi imaju za predmet proučavanja srpsko umetničko nasleđe. Mnoga od svojih naučnih istraživanja i snimanja srednjovekovnih manastira, Valtrović je radio sa arhitektom Dragutinom Milutinovićem.

Osnivač je Srpskog arheološkog društva 1883. i pokretač prvog stručnog časopisa Starinar čiji je urednik od 1884. do 1907. Bavio se likovnom kritikom.

Rešenje insignije Ordena Svetog kneza Lazara je uradio Mihailo Valtrović.

Glavni odbor, na čelu sa arhitektom, Mihailom Valtrovićem izborao insignije za Krunu kralja Petra I Karađorđevića.

Tagovi:
Pročitajte još: