fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Uhapšena porodica Ane Frank

Ana Frank

Nacistička policija je na današnji dan 1944. godine, posle dve godine skrivanja u Amsterdamu jevrejske porodice Frank, otkrila skrovište i uhapsila 14-godišnju Anu Frank, njenu sestru, roditelje i još četvoro Jevreja.

Ujutro, 4. avgusta 1944, u Tajno skrovište upala je Zelena policija, nakon obaveštenja od nikada identifikovanog prijavljivača. Vođena SS-oberšarfirerom Karlom Zilberbauerom, inače pripadnikom Ziherhajtsdinsta, grupa je uključivala bar još 3 člana Ziherhajtspolicaja. Frankovi, Van Pelsovi (Van Danovi) i Pfefer (Alfred Dusl) odvedeni su u štab Gestapoa, gde su saslušani i zadržani preko noći.

Sutradan, 5. avgusta, prebačeni su u “Kuću pritvora”, prenatrpan zatvor u Veteringshansu, ulici u centru Amsterdama. Dva dana kasnije, 7. avgusta, prebačeni su u tranzitni logor Vesterbork, kroz koji je, u to vreme, prošlo već 100.000 Jevreja, najviše nemačkih i holandskih. S obzirom na to da su bili uhapšeni tokom skrivanja, smatrani su kriminalcima i poslati u kazneni sabirni centar na robiju (zatočeništvo uz težak fizički rad).

Ana i njena starija sestra Margo su odvedene u logor Bergen-Belsen, u kojem su obje umrle od tifusa u martu 1945.godine. Svi članovi porodice Frank su umrli u logorima, izuzev Aninog oca, a posle rata je otkriven njen dnevnik, jedan od najpotresnijih dokumenata o ljudskim stradanjima koja su počinili nacisti. Dnevnik je preveden na više od 30 jezika.

Tagovi:
Pročitajte još: