Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na današnji dan: Vasko da Gama doputovao u Indiju morem

Vasko da Gama

Portugalski morepolovac je na ovom putovanju otkrio novi morski put – oko Rta dobre nade, a ono se završilo na današnji dan, 20. maja 1498. godine. Pogledajte kako je izgledalo to putovanje…

Na putovanje je krenuo iz Lisabona 8. jula 1497, s četiri broda i 170 članova njihovih posada.

On je komandovao brodom “Sao Gabrijel”, a ostali brodovi su bili “Sao Rafael”, “Berio”  brod sa zalihama. Plovili su uz obalu Afrike do današnjeg Sijera Leonea, a onda skratili put preko Atlantika sve do obala Južne Afrike, gde su stigli 4. novembra 1497.

Istočnu obalu današnje Južne Afrike je nazvao Natal (Božić), pošto je tuda prošao u vreme Božića. Ubrzo dolazi do grada Mozambika, koji je bio pod kontrolom muslimanskih trgovaca, kao i čitava istočna obala Afrike. Predstavili su se kao muslimani, ali su otkriveni i morali su da pobegnu iz grada dalje na sever.

Stigli su do Mombase u današnjoj Keniji, koja im, takođe, nije bila gostoljubiva, pa su nastavili plovidbu ka gradu Malindi. Tu su dobro primljeni, pošto je Malindi bio suparnik Mombasi. Dobili su arapskog pomorskog vodiča, pomoću koga konačno stižu u Indiju, odnosno Kožikode, na njenoj jugozapadnoj obali 20. maja 1498.

Zamorin, vladar ovog grada je izbegavao da sklopi ugovor o trgovini s Portugalcima zbog negodovanja lokalnih arapskih trgovaca. Ekspedicija, od koje su preostala dva broda i 55-oro članova posada, vratila se u Lisabon tokom jula i avgusta 1499. godine. Put do Indije je proslavio Vaska da Gamu, te je on ubrzo unapređen u admirala, a istorija ga pamti kao čoveka koji je prvi morem doputovao iz Evrope u Indiju i dokazao da je moguće obići Afriku na ovaj način.

Tagovi:
Pročitajte još: