Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na proleće premijera filmova koji su snimani u Somboru tokom 2019. godine

Polako, ali sigurno, Sombor postaje sve poznatija lokacija za snimanje filmova. U prethodnoj godini, na teritoriji Grada snimana su dva nacionalna filmska projekta, “Dara iz Jasenovca” i “Očevi slobode”, a premijera oba filma očekuje se na proleće ove godine. Kako je lokalna samouprava prepoznala važnost isticanja Sombora na mapi filmskih lokacija, odlična saradnja, kao i podrška celokupnom setu, ni ovaj put nisu izostali.

Film „Očevi slobode“, produkcijske kuće Zilion film i Košutnjak filma, sniman je tokom meseca novembra u zgradi Županije, a govori o prisajedinjenju Vojvodine matici Srbiji nakon Velikog rata, kao i o emancipaciji žena kroz priču o Milici Tomić, ćerki i supruzi narodnih tribuna Svetozara Miletića i Jaše Tomića.

U režiji Darka Bajića, projekat  je realizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, Filmskog centra Srbije i Odbora za obeležavanje značajnih datuma u Republici Srbiji, kako bi se sačuvali i istakli značajni događaji naše nacionalne istorije.

Film će premijerno biti prikazan u maju tekuće godine.

Istog meseca, završeno je snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, u selu Kolutu, u neposrednoj blizini srpsko-mađarske granice, koji opisuje stradanje srpskog naroda u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora Drugog svetskog rata, namenjenog potpunom istrebljenju Srba, Jevreja i Roma. Za potrebe snimanja, u napuštenoj ciglani ovog sela izgrađeni su dodatni objekti, 500 metara pruge i angažovano je 270 statista.

Ovo je prvi igrani film o Jasenovcu, reditelj je Predrag Gaga Antonijević, a podršku u međunarodnoj distribuciji obećao je Den Tana, producent mnogih holivudskih filmova.

Predsednica UO Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan,  posebno je naglasila veliki nacionalni značaj pomenutog projekta, budući da se po prvi put tačno i otvoreno govori o srpskom stradanju u logorima. Stoga je, prema njenim rečima, naročito važna i saradnja sa stručnim konsultantom na filmu, američkim ekspertom za holokaust, kao i za etičke i religijske posledice logora – dr Majklom Berenbaumom, kako istorijska autentičnost ovog filma ne bi naknadno bila osporena.

Film Dara iz Jasenovca je projekat koji od početka do kraja finansira država, a premijera je na proleće , kada će se navršiti 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Tagovi:
Pročitajte još: