NAĐITE VREMENA ZA SVOJU DECU: Biće srećnija i postaće dobri ljudi!

Ruku na srce, hajde da priznamo da nemaju svi roditelji vremena i energije za to, zbog čega osećaju krivicu. Evo nekoliko načina da nađete vreme za komunikaciju sa detetom.

Razgovarajte

Čak i ako ste zauzeti kuvanjem ili šivenjem, samo su vam ruke zauzete. Iskoristite ovo vreme za razgovor o proteklom danu, interesima deteta ili predstojećem događaju. Biće od velike koristi i zadovoljstvo za vas oboje. Čak pet minuta dnevnih razgovora može odigrati veliku ulogu u životu i razvoju deteta.

Čitajte zajedno

Zajedničko čitanje može učiniti čuda, razvija pažnju, upornost, strpljenje i omogućava vam da stvorite osećaj zajedništva. U dobi od 12 godina, dete može da prestane da čita zajedno sa vama, ali sećanje na zajedničko vreme će ostati sa njim do kraja života.

Povedite decu sa sobom

Ne morate to da radite svaki put kada idete negde, ali postoje male stvari koje samo zahtevaju da dođete do određene tačke, donesete određene stvari na popravku ili zajedno odete u kupovinu. Dobar način da se dete upozna sa “odraslim životom”.

Prestanite da budete opterećeni krivicom i da je prenosite na vaše dete

Čak i ako nemate vremena za odlazak u bioskop ili u zabavni park sa vašim detetom, a vikend protekne u čišćenju, nema potrebe da se osećate krivim.

Ne gubite vreme na moralisiranje i na sitnice

Nema potrebe opominjati i vikati na dete zato što ne isključuje svetlo ili zaboravlja da zatvori vrata toaleta. Čak i ako govorite o pravilima ponašanja, možete to učiniti mirno, a onda će „najhladniji“ tinejdžer pristati da sasluša vaše argumente.

Preuzeto: srbijadanas.com