Nagrada za kreiranje dobrog ambijenta i razvoj preduzetništva

Grad Sombor dobitnik je Zlatne nagrade i priznanja najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi „GLOBALLOCAL“ za 2019. godinu.

Odluku o dobitnicima nagrada u pet kategorija doneo je Međunarodni komitet za dodelu nagrada “GLOBALLOCAL” koga čini osamnaest eksperata iz devet zemalja iz oblasti: ekonomija, marketing, menadžment, finansije, sociologija, preduzetništvo, pravo, arhitektura, ekologija, lokalni i regionalni razvoj te druge relevantne nauke i discipline.

Za ove nagrade predloženo je 112 kandidata iz 7 zemalja (Srbija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija).

Priznanje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva dodeljuje se posebno uspešnim lokalnim zajednicama (opštinama i gradovima) koje su u izazovima novog dinamičkog i zahtevnijeg vremena, originalnim rešenjima i kreativnim merama značajno unapredile ambijent za brži i održivi razvoj preduzetništva – kao temelj razvoja lokalne zajednice i njenih građana.

Ono što je posebno istaklo Sombor prilikom kandidovanja, osim posedovanja „BFC certifikata po meri privrede u jugoistočnoj Evropi“, jesu izrađeni i veoma uspešno realizovani LAP-ovi za zapošljavanje u periodu od 2016 – 2019. godine, osnovana i funkcionalna radna tela u oblasti privrede i zapošljavanja (Privredni savet, Savet za zapošljavanje, Komisija za izradu i implementaciju LAP-a za zapošljavanje), kao i instrumenti za podršku privredi i privlačenju investitora (Vodič za investitore, Katalog “brownfield – greenfield” lokacije, investicioni potencijali, ekonomski i finansijski podsticaji, Plan kapitalnih ulaganja, Plan implementacije, Vodič za buduće investitore), kao i nastupi na sajamskim manifestacijama.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću