Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najbolje fotografije godine: “Nezamislivi gubitak” ovekovečen u Gazi osvojio nagradu “World Press Photo”

Adrift

Fotograf agencije “Reuters” Mohamed Salem osvojio je ove godine prestižnu “World Press Photo” nagradu godine za prikaz tragične scene u Gazi.

Na njegovoj fotografiji 36-godišnja Palestinka u rukama drži telo svoje male nećake Sali, ubijene u granatiranju. Fotografija je nastala je 17. oktobra 2023. u Naser bolnici u Kan Junisu na jugu Gaze, a Salem, koji je i sam Palestinac, opisao ju je kao “moćan i tužan trenutak koji sumira širi smisao onoga što se dešava u Pojasu Gaze”.

“Ljudi su bili zbunjeni, trčali su s jednog mesta na drugo, želeći da saznaju sudbinu voljenih, a ova žena mi je zapala za oko, jer je držala telo male devojčice i odbijala da ga pusti”, rekao je pobednik konkursa.

Žiri nagrade navodi da je Salemova kompozicija osmišljena “s brigom i poštovanjem i da u isto vreme predstavlja i metaforički i doslovni pogled u nezamisliv gubitak”.

Ovo nije prvi put da je Salem dobio priznanje za svoj rad na fotografisanju oblasti pogođene izraelsko-palestinskim konfliktom. On je pre više od deset godina bio laureat “World Press Photo” nagrade za još jedan tragičan prikaz života i smrti u Gazi.

“Valim-babena”
Ove godine nagrađena je i južnoafrička fotografkinja Li En Olvage, za fotografiju godine “Valim-babena” koja je objavljena u GEO magazinu.

Projekat je bio fokusiran na destigmatizaciju demencije na Madagaskaru, a temu je istraživala kroz intimne portrete “ujka Pola” i njegove porodice.

“Valim-babena”
U serijalu fotografija, “ujka Pol”, koji živi sa demencijom 11 godina prikazan je sa svojom ćerkom Farom, koja brine o njemu. Jedna od njih koja se ističe, prikazuje ga dok se sprema da ide u crkvu sa unukom Odliatemiks.

“Dva zida”
Venecuelanski fotograf Alehandro Segara, koji se 2017. preselio u Meksiko, osvojio je nagradu za dugoročni projekat za svoj serijal “Dva zida”, koji su objavili Bloomberg i The New York Times.

Segarin projekat započet 2018. ispituje promenu imigracione politike Meksika iz perspektive samih ljudi.

“Rat je ličan”
Julija Kočetova iz Ukrajine osvojila je nagradu u kategoriji otvorenog formata za fotografiju “Rat je ličan”.

Ona je na svom sajtu spojila tradicionalni fotožurnalizam sa dokumentarnim stilom, nalik vođenju dnevnika, objedinivši fotografije, poeziju, audio klipove i muziku.

“Adrift”
Agencija “Associated Press” osvojila je nagradu za otvoreni format u regionalnoj kategoriji, za multimedijalnu priču “Adrift” novinara Renate Brito i Felipea Dane.

Priča istražuje sudbinu zapadnoafričkih migranata koji su pokušali da se domognu evrope opasnim atlantskim rutama, ali završili na napuštenom brodu otkrivenom nadomak obala Tobaga.

“Avganistan na ivici”
Ebrahim Norozi osvojio je nagradu za serijal “Avganistan na ivici” u kategoriji azijskih priča, a njegov projekat beleži situaciju u zemlji od dolaska Talibana na vlast 2021. godine, piše Euronews.

“World Press Photo” je nezavisna, neprofitna organizacija zasnovana u Holandiji 1955.

 

Tagovi:
Pročitajte još: