fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Najbolje zamene za retinol: Efikasno, a bez iritacija

Serum za lice

Retinol je zaista magičan sastojak: briše bore, akne, čisti kožu i jako je, jako efikasan. Ali, ima jednu veliku manu: za mnoge žene i tipove kože je suviše agresivan, pa izazove iritaciju i crvenilo. Za sve one koji ne mogu da tolerišu ovaj magičan derivat vitamina A neophodna je dobra zamena za retinol.

Šta je najbolja zamena za retinol?

Ako imate osetljivu kožu, trudni ste, dojite ili volite organsku kozmetiku, tragaćete za alternativom retinolu. Neke zamene za ovaj magičan sastojak su nove i inovativne, druge su drevne. Verovatno najpoznatiji jeste bakučiol, najmoćniji ‘fitoretinol’ i vekovima se koristi u ajurvedskoj medicini.

Bakučiol kao zamena za retinol

Bakučiol je sastojak za negu kože koji se dobija iz semena biljke psoralea corilifolia. Poreklom je iz Indije i Šri Lanke. Bakučiol ne deli istu hemijsku strukturu sa retinolom i retinodima, ali ima sposobnost da aktivira njihove receptore, što znači da može da pruži iste dobrobiti za kožu . Istraživanje je uporedilo efekte 0,5 odsto bakučiola kada se koristi dva puta dnevno sa 0,5 odsto retinola koji se koristi svake noći kod 50 žena u kasnim 40-im godinama. Utvrđeno je da su oba preparata smanjila bore i hiperpigmentacije u sličnoj meri.

Druge prirodne alternative retinolu

Bakučiol definitivno ima najviše sličnosti sa retinolom i jedini se može nazvati njegovom pravom zamenom. Ipak postoje prirodna sredstva koja mogu da podstaknu iste rezultate kao retinoidi. Među njima su ekstrakt lucerke koji se često koristi u nezi kože, kao i ulje šipka, cenjeno zbog svojih prirodnih regenerativnih svojstava.

Ne-prirodne alternative retinoidima

Postoje i one zamene za retinol koje nisu potekle iz prirode, ali izazivaju manje irtacija nego ovaj popularni sastojak. Azelainska kiselina se može koristiti kao zamenu za retinoid u trudnoći, najbolje u kombinaciji sa bakučiolom i niacinamidom. Ovo sveto trojstvo sastojaka je odličan način da se uhvatite u koštac sa svim ključnim oblastima koje retinoidi rade, poput finih bora, pigmentacije i čišćenja pora.

Peptidi su još jedna alternativa. Zvezda u usponu sfere nege kože, ovi kratki lanci aminokiselina koji deluju kao gradivni blokovi proteina (uključujući kolagen i elastin) ponašaju se slično retinolima i njihov rezultat je čvrsta i zategnuta koža.

Tagovi:
Pročitajte još: