Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najbolji znak da vam se dete pravilno razvija

Beba plače

Beba je premlada da zna šta se dešava kada štuca. Zbog toga se mogu osećati uznemireno ili čak rasplakati.

Klinika Mayo definiše štucanje kao nevoljne kontrakcije dijafragme, mišića koji odvaja grudi od stomaka. Igra vitalnu ulogu u pomaganju da dišete.

Kada imamo napad štucanja, dijafragma se skuplja i sa svakom kontrakcijom dolazi do naglog zatvaranja glasnih žica, što proizvodi karakterističan zvuk ‘hik’. To je jedna od prvih navika koje usvajamo. U stvari, i fetusi u materici štucaju!

Postoji mnogo mitova i zabluda povezanih sa štucanjem. Neki smatraju da su štetni za bebe, dok neki veruju da to ukazuje na to da neko misli na vas. Prvo definitivno nije tačno. Što se tiče poslednjeg, to ostavljamo vama da odlučite!

Štucanje kod beba

Štucanje je jedna od prvih navika koje će vaše dete razviti. Niko nema kontrolu nad štucanjem, posebno ne bebe. Međutim, morate znati da je štucanje normalno i da je zapravo pokazatelj da vaša beba dobro raste i razvija se.

Štucanje igra važnu ulogu u razvoju mozga i regulaciji disanja vaše bebe. To je nehotični refleks i zapravo je prilično čest kod beba. To je znak da je vaša beba zdrava i da se dobro razvija.

Štucanje i razvoj mozga

Kada se beba rodi, delovi njihovog tela koji obrađuju telesne senzacije nisu u potpunosti razvijeni. Razvoj i uspostavljanje ovih mreža su ključne prekretnice za novorođenčad.

Svaki put kada novorođenče štuca, pokreće se veliki talas moždanih signala. Aktivnost mozga koja je rezultat štucanja pomaže bebinom mozgu da nauči kako da prati i na kraju kontroliše dijafragmu (mišić za disanje) tako da se, na kraju, disanje može dobrovoljno kontrolisati pomeranjem dijafragme gore-dole.

Tagovi:
Pročitajte još: