6. Ako dete ima proliv najbolje je da dobije antibiotik, za svaki slučaj

Ovo je, ne samo zabluda, već i potencijalna opasnost za dete! U letnjim mesecima mališani često dobijaju proliv, a može se desiti da je to zbog trovanja hranom. Deca u tom slučaju mnogo povraćaju, neretko imaju obilne prolive, i veoma brzo gube tečnost iz organizma. Iako su roditelji tada opravdano uplašeni, antibiotici nisu pravo rešenje. Jednostavno – antibiotik nema koga da ubije, jer je glavni uzrok ove vrste burnog trovanja bakterijski toksin, a ne bakterija. Mnogo je važnije nadoknaditi izgubljenu tečnost, a kada se radi o težim trovanjima treba potražiti pomoć pedijatra.
Čak i kada je uzrok trovanja bakterija koja je uneta sa hranom, retko kada je potreban antibiotik. Naime, većina dece savlada problem uz adekvatan unos tečnosti i dijetu, a antibiotici se daju samo onoj koja su iscrpljena nekom drugom hroničnom bolešću, ali i bebama u prvim mesecima života. Naravno, postoje bakterije koje moraju da se »unište« antibiotikom, ali se one prvo moraju izolovati u stolici. Nažalost, kada se antibiotici daju »u ličnom aranžmanu« obično su to oni širokog spektra, koji veoma efikasno tamane »domaće« bakterije koje normalno žive u crevima i koje pomažu njihovo varenje. Zato, ne treba samoinicijativno davati antibiotike ako dete ima proliv!

7. Jaki čajevi su odlični protiv povraćanja i proliva kod dece

Leto često donosi infekcije organja za varenje koje su praćene povraćanjem i prolivom. Treba zapamtiti da je pravilan i dovoljan unos tečnosti jedan od stubova borbe sa ovim problemom.
Prvo pitanje je šta detetu ne treba dati da pije. Lista zabranjenih napitaka je poduža, ali svi imaju zajednički nepovoljan efekat – nadražuju stomačić koje je već oštećen infekcijom ili trovanjem. Kiseli napici, gazirana pića, kao i ekstremno topli ili ledeni čajevi nisu dobri za dete koje povraća ili ima proliv. Takođe, jaki biljni čajevi – ruski, indijski itd, su totalno neprikladni za decu sa infekcijom želuca i creva jer sadrže mnogo kofeina. Kofein nepovoljno deluje na želudac, jer direktno stimuliše ćelije želudačne sluzokože koje stvaraju kiselinu. A ona dodatno oštećuju već napaćenu sluznicu detetovog stomačića. Još ako znamo da letnji virusi izazivaju gastritis (zapaljenje sluzokože želuca) koji je praćen povećanjem kiselosti u njemu, jasno je da deci ne treba davati da piju jake čajeve kada povraćaju.

Takođe, s obzirom da je kofein snažan stimulator rada nervnog sistema velika količina ovih čajeva dodatno razdražuje decu. 

8. Flonivin treba dati detetu čim ga zaboli stomak da ne dobije još i proliv

Flonivin BS i slični preparati (Lyobif, Linex) su bezazleni lekovi koji sadrže spore (»klice«) dobrih crevnih bakterija. One žive, pre svega, u debelom crevu gde učestvuju u završnoj fazi varenja i formiranju stolice (mada imaju u druge korisne uloge). Davanje ovih preparata kod proliva je imalo za cilj da dobre bakterije nadvladaju prouzrokovače infekcije creva i tako skrate neprijatno mučenje deteta. Ipak, velike naučne, kliničke studije nisu pokazale preteranu efikasnost ovih lekova kod dece sa infekcijom creva, ali se oni i dalje primenjuju jer su potpuno neškodljivi, a možda negde mogu i pomoći.
Ipak, ako se daju unapred, oni su potpuno neefikasni. Ovi lekovi su potpuno beskorisni u sprečavanju bola u trbuhu, a znamo da kad dete boli stomak ne treba davati lekove koji umanjuju bol (da se ne maskira neko, daleko bilo, hirurško oboljenje).

Zato treba sačekati nekoliko dana, i ne davati lekove koji ne mogu bitno da promene tok bolesti.