Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najčešći simptomi autizma po uzrastu deteta: Kada se javljaju i kako da ih prepoznate

Dečak

Autizam je poremećaj u razvoju koji utiče na intelektualne kapacitete osobe, ali i na njen kapacitet prilagođavanja. Drugim rečima, ovaj poremećaj utiče na to kako osoba stupa u interakciju sa drugima, kako percipira i obrađuje informacije o svetu oko sebe.

Neki simptomi autizma se javljaju češće nego drugi, a ovaj poremećaj inače može da se prepozna već u ranom razvoju deteta. Simptomi se najčešće pojavljuju u prve dve godine života deteta, a rana dijagnoza je od velikog značaja, zato je važno i prepoznati znake autizma na vreme.

Najčešći znaci autizma kod dece

Simptomi autizma mogu da budu različiti, ali evo nekih koji se najčešće javljaju u određenim uzrastima:

Dete između 12 i 24 meseca: Ne stupa u interakciju sa vama odnosno ne okreće se kada ga pozovete imenom, čak ni kada to ponovite nekoliko puta; nema uopšte ili ima veoma malo interakcije na vaše facijalne ekspresije ili osmeh. Takođe, ako pokušate da mu pokažete neki predmet, ne usmerava svoju pažnju na njega, prenosi clickpentrufemei.ro.

Dete od dve godine: Ne govori još uvek ili ne pokušava na druge načine da privuče vašu pažnju (gestovima ili facijalnom ekspresijom), ne uspostavlja kontakt očima, ne pokazuje znake da uživa u igri.

Dete od tri godine: Ne uživa u interakciji sa svojim vršnjacima i nema odgovarajuće facijalne ekspresije koje su karakteristične za taj uzrast. Voli da se igra samo jednim tipom igračaka ili određenim delom igračke, poput toga da samo prstom okreće točkove autića. Takođe, može se desiti da ga nikakve igre uopšte ne stimulišu.

Još neki česti simptomi autizma:

Dete često prelazi sa jedne aktivnosti na drugu.
Sve obavlja isključivo po rutinama i to ga umiruje.
Pokazuje opsednutost određenim aktivnostima i radi ih iznova.
Ponavlja tačno ono što neko drugi kaže, ali ne razume značenje tih reči.
Iskazuje reakcije zvukovima umesto rečima, poput toga da vrišti različitim intenzitetom. Istovremeno, može da pokazuje i osetljivost na glasne zvuke.
Ljulja se ili pljeska rukama duži vremenski period.
Ukoliko primećujete neke znake autizma kod deteta, najbolje je da što pre potražite stručnu pomoć, kako bi se utvrdilo da li je to u pitanju i kako bi se što pre započela odgovarajuća terapija. S druge strane, imajte na umu da se svako dete razvija svojim tempom, te da ne mora nužno da znači ukoliko se ne razvija po nekom očekivanom okviru da je u pitanju autizam ili neki poremećaj. Svakako, uvek je najbolje da procenu napravi stručno lice.

Tagovi:
Pročitajte još: