Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najjeftiniji Apple računar je sada još jači i još jeftiniji

Računar

Bez velike pompe, kompanija Apple je predstavila nove M2 Pro i M2 Max procesore i lansirala nove računare na tržište.

Kompanija Apple je lansirala najnovije procesore sopstvenog dizajna – M2 Pro i M2 Max, a pored njih i računare koje će ovi čipove pokretati – Mac mini, MacBook Pro 14″ i MacBook Pro 16″. Novi procesori nisu izrađeni na proizvodnom procesu od 4 nm kao što se očekivalo, ali svakako donose neka unapređenja.

Oba čipa se zasnivaju na prošlogodišnjem M2 procesoru koji smo prvi put videli u osveženom MacBook Air modelu. Kako tvrdi Apple, M2 Pro skalira osnovnu verziju procesora i nudi korisnicima 10 ili 12 CPU jezgara, odnosno do 19 GPU jezgara, i takođe donosi 20% bolje performanse u odnosu na M1 Pro čipset – i po pitanju procesora, i po pitanju grafike. M2 Pro uređaji se mogu naći u konfiguracijama do 32 GB memorije.

S druge strane, M2 Max je flagship čipset koji donosi 12 CPU jezgara, baš kao i M2 Pro, ali duplira broj GPU jezgara, podižući njihov broj na 38. Performanse su dodatno unapređene udvostručavanjem brzine dostupne memorije na 400 GB/s u odnosu na M2 Pro, što kao rezultat donosi 30% bolje grafičke performanse u odnosu na M1 Max, i moguće ga je naći u konfiguraciji do 96 GB memorije.

Nije tajna da su unapređenja gotovo inkrementalana, a to najbolje pokazuje odnos kompanije Apple prema ovom lansiranju. Gigant iz Kupertina nije održao poseban događaj, kao što to obično radi, već je jednostavno na svom sajtu “iz vedra neba” predstavio nove čipove i računare, a poboljšanja MacBook laptopova mogu stati u jednu rečenicu – novi čip, bolja autonomija baterije i HDMI 2.1 port – pa je Mac mini najosveženiji uređaj u ponudi.

Mac mini za “male” pare
Kada je predstavljao M1 čipove, Apple je lansirao Mac mini računar uporedo sa MacBook Air laptopom. Nažalost, ovo se pokazalo kao izuzetak, a ne pravilo, pa smo na novi kompaktni uređaj morali da čekamo čitavih šest meseci nakon M2 Air laptopa.

Ipak, za razliku od prošlogodišnjeg MacBook Air modela, novi Mac mini ne nudi “osakaćen” M2 čipset sa 8 GPU jezgara, već u svojoj osnovnoj verziji donosi 8 CPU i 10 GPU jezgara. Za ovakvu konfiguraciju su kupci Air laptopova morali da izdvoje dodatnih 300 dolara, ali su takođe dobijali 512 GB SSD. To ovde nije slučaj, već osnovna Mac mini verzija dolazi sa samo 256 GB. Uprkos tome, najveće iznenađenje jeste nova cena.

Kako je Apple definitivno ukinuo Intel verziju, mesto ovog računara u ponudi je zauzela osnovna M2 verzija sa 8 GB RAM, pa će kupci za novi Mac mini sada izdvajati od 599 dolara, pa naviše. Iako se ne može reći da je ovo jeftino, svakako je vrlo primamljivo za sve one kojima je potreban kompaktan i moćan računar za svakodnevne zadatke, a koji ne zahtevaju previše skladišnog prostora, jer je svaka nadogradnja, bilo da je u pitanju RAM ili SSD, dodatnih 200 dolara.

Apple je takođe imao dobar razlog da Mac mini lansira sa zakašnjenjem u odnosu na MacBook Air. Za razliku od svog prethodnika, novi mini nije ograničen samo na osnovnu verziju čipa, već se takođe može pronaći i sa M2 Pro procesorom.

Osnovna M2 Pro verzija košta 1.299 dolara, dolazi sa 10 CPU i GPU jezgara, 16 GB RAM i 512 GB SSD, a takođe donosi i dva dodatna Thunderbolt 4 porta na poleđini, a ukoliko su kupcima potrebna dodatna jezgra, za to će morati da izdvoje još 300 dolara. Cena ovog uređaja može da dosegne čak 4.499 dolara ukoliko kupci požele najbolju varijantu procesora, 32 GB RAM, 8 TB SSD i 10 Gigabit Ethernet.

Tagovi:
Pročitajte još: