Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najraniji simptomi autizma: Posmatrajte ponašanje bebe, ovo su znakovi poremećaja

Dete se igra

Da li vaša beba često deluje uznemireno, povučeno i plače mnogo više od ostalih beba? Ovo može da bude prvi simptom poremećaja iz autističnog spektra u ranom detinjstvu. Saznajte u tekstu sve što bi trebalo da znate o autizmu u ranom detinjstvu.

Autizam ima mnogo oblika, zbog čega danas govorimo o spektru autizma. Postoje različiti oblici unutar spektra, od kojih je jedan i autizam u ranom detinjstvu. Iako se više zvanično ne zove tako, neka imena (kao što je Aspergerov autizam) i dalje mogu biti od pomoći roditeljima da malo suze polje istraživanja.

Prema međunarodnim dijagnostičkim kriterijumima, autizam u ranom detinjstvu (ranije se nazivao i Kanerov sindrom) jedan je od razvojnih poremećaja beba i male dece. Njegove najizraženije karakteristike su: atipične društvene interakcije, kao npr. odbijanje fizičkog kontakta, stereotipna i veoma repetitivna ponašanja, usporen razvoj govora. Ako se vaša beba ponaša drugačije od drugih beba u vašem krugu prijatelja, to u početku ne mora da znači da je u pitanju poremećaj. Međutim, čim počnete da se osećate sve više nelagodno zbog ovoga, svakako bi trebalo da opišete svoje brige i zapažanja tokom sledeće posete pedijatru.

Pedijatar bi trebalo da bude prva sručna adresa ako sumnjate da je vaše dete u spektru autizma. Ako vaša beba pokazuje sledeće simptome, trebalo bi da potražite lekarski pregled: problemi sa dojenjem, kao na primer stalno odbijanje ili vrištanje na dojku, poteškoće u hranjenju (rigidna isključivost u odnosu na hranu određene konzistencije), loš ritam spavanja i buđenja, slab ili nikakav kontakt očima, ne pokazuje predmete oko sebe, slabo ili uopšte ne brblja, izostanak reakcije na ime, ne smeje se, retko joj se vidi zadovoljan izraz lica, gleda u kažiprst osobe a ne u ono na šta se njime pokazuje, nema interesovanja za drugu decu, predmeti su joj interesantniji od ljudi, averzija prema dodirivanju i maženju.

Tagovi:
Pročitajte još: